Екстремисти планирали атентат в Брюксел

Екстремисти планирали атентат в Брюксел | StandartNews.com

Брюксел. Екстремисти са планирали атентат срещу Европейската комисия в Брюксел, съобщи ИТАР-ТАСС.

По данни на белгийската полиция в началото на август техни сътрудници са арестували на летището в Брюксел двама турски граждани, мъж и жена, които са пристигали от Сирия, където вероятно са воювали на страната на джихадистите.
На адреса им в Брюксел са намерени огнестрелно оръжие и бронежилетки.

Според белгийските специални служби двамата задържани са готвели терористично нападение срещу Европейската комисия, което е било планирано от свързани с тях екстремисти в Хага.

"Готвели са атентат. Една от целите е била сградата на Европейската комисия в Брюксел. Нападения срещу еврокомисари конкретно не са предвиждани. Акцията трябвало да прилича на нападението в Еврейския музей с цел убиване на максимален брой хора", посочи Холандската радиопредавателна корпорация (НОС), като се позовава на анонимни източници, цитирани от Агенция Франс прес.

"В течение сме с информацията. Сигурни сме, че националните власти следят случая по подходящ начин", каза говорител на ЕК.

Белгийският вестник "Еко" съобщи вчера, че белгийските власти са възпрепятствали няколко атентата на джихадисти, върнали се в страната, след като са се били в Сирия. Около 400 е общият брой на хората с белгийско гражданство, заминали да се бият в Сирия, от които около 90 са се върнали, посочва "Еко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай