ЕК: Транзитът на руски газ през Украйна за Европа е нормален

ЕК: Транзитът на руски газ през Украйна за Европа е нормален | StandartNews.com

ЕК призова България по-бързо да построи трансграничните газопроводи за свързване със съседните държави, които се финансират с европари

Транзитът на руски природен газ през Украйна за Европа към момента е нормален, потвърдиха от Европейската комисия. Въпреки съобщението на руската компания "Газпром" за прекратените доставки за Киев споразумението, подписано от Русия и Украйна с посредничеството на Комисията, се спазва, уточни говорителят по енергетиката Ана-Кайза Итконен, цитиран от БНР.

"Резервите от газ в Украйна са около 16,5 милиарда куб.метра, те имат собствен добив и внос от Словакия. Освен това времето през ноември е по-скоро меко. Ето защо ние не виждаме причини за притеснение относно транзита за Европа", заяви Итконен. Според нея никой не спира доставките на газ и никой не отправя никакви заплахи, в протокола е записано, че ако Украйна не направи предварително плащане, няма да има и доставки от Русия. На практика, не се случва нищо изключително.

Еврокомисията призова България възможно най-бързо да построи трансграничните газопроводи за свързване със съседните държави, които се финансират с пари от Европейския бюджет:

"България е една от уязвимите държави според нашия анализ. Опитваме се да се справим с това, чрез общата стратегия за разнообразяване на източниците на газ. Лично председателят Юнкер положи извънредни усилия за модернизирането на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа, включително в България, така че всяка страна-членка да има поне три различни източника на газ", твърдят от ЕК и се надяват се проектите, които са приоритетни за Комисията, да бъдат завършени възможно най-бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай