ЕК: Стабилността на еврото не е под въпрос

ЕК: Стабилността на еврото не е под въпрос | StandartNews.com

ЕС притежава всички средства, за да предотврати разпространение на гръцката криза, а стабилността на еврото не е под въпрос. Това заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в Брюксел днес. Самият той е комисар за еврото и социалния диалог.
Засега реакциите на пазарите са ограничени и ЕС може да гарантира стабилността на останалите членки в еврозоната. „Имаме всичко необходимо, за да се справим със ситуацията – имаме банков съюз за финансовия сектор, механизъм за стабилност от 500 милиарда евро в помощ на най-уязвимите икономики, силно икономическо управление, а ЕЦБ използва всичките си налични инструменти", поясни още заместникът на Жан-Клод Юнкер.

За момента Еврокомисията няма с какво да допринесе за спасяването на Гърция и решението е в ръцете на правителствата на държавите-членки, които ще се събират на среща утре. „Европейската комисия не може да преговаря за нова спасителна програма, без да има мандат от Еврогрупата", подчерта Домбровскис.

Според него въпросът, поставен на гръцкия референдум, е бил неточен не само от юридическа гледна точка, но и от фактологическа. Причината - вотът е бил за предложение, което не е гласувано от финансовите министри и за финансова програма, която е изтекла и вече не важи. По думите му референдумът е „усложнил усилията за задържането на Гърция в еврозоната".

На въпрос как оценява оттеглянето на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, комисарят коментира, че това зависи само и единствено от гръцкото управление. Излизането от кризата според него няма да е лесно и ще са необходими много време и усилия, преди това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай