ЕК се кани да разследва "Турски поток"

ЕК се кани да разследва "Турски поток" | StandartNews.com

Европейската комисия може да започне разследване срещу руския проект за газопровод "Турски поток" за евентуално нарушаване на правилата на конкуренцията. Това е заявила Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията, пред руския в. "Ведомости". Засега обаче, уточнява датчанката, не се подготвя такова разследване. Като цяло ЕС иска да запази Украйна като транзитна държава за руския газ за Европа.

Вестагер не изключи възможността за анализ на преговорите на "Газпром" с европейските страни, през които може да премине "Турски поток", с цел да се установи дали те отговарят на антимонополното законодателство на Евросъюза.

За момента подобно разследване не се подготвя, тъй като позицията на ЕК по този въпрос "трябва да се базира на по-подробно разследване и нови основания".

В същото време Вестагер напомни, че повдигнатите претенции към "Газпром" в рамките на антимонополното разследване на неговата дейност в Централна и Източна Европа "засягат обвързването на цените с позициите на страните относно строителството на газова инфраструктура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай