ЕК обяви нови политики за прозрачност

ЕК обяви нови политики за прозрачност | StandartNews.com

Европейската комисия обяви нова политика, съгласно която, всички контакти с лобисти ще бъдат направени публични, а документите за спорното търговско споразумение между ЕС и САЩ ще бъдат предоставени на разположение на всички членове на ЕП.

"Мисля, че вече не живеем във времето, когато хората просто се доверяваха на правителствата, а във време, когато хората искат да знаят всичко, което правителствата вършат", заяви зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс в сряда, предаде EU Observer.

Според новите планове комисарите, членовете на кабинетите им и началниците на различните дирекции на EK ще трябва да провеждат публично срещите си с лобисти и групи за натиск. Друго изискване е срещите да се провеждат само с официално регистрирани членове на лобита.

По думите на Тимерманс председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, евродепутатите, европейският омбудсман и медиите ще са "органът", който ще следи за спазването на новите изисквания за прозрачност.

Европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом също обеща повече публичност при преговорите относно търговското споразумение между ЕС и САЩ. Мотивите ѝ са широкото недоверие у европейците и мнителността им спрямо това какъв ще бъде крайният вариант на сделката.

"Осъзнавам, че има сериозен интерес, съмнения и скептицизъм у обществеността", заяви Малстрьом, коментирайки опасения, че някои европейски стандарти в сферата на потребителите и екологията ще бъдат пожертвани, за да се стигне до споразумение.

Окончателното решение за въвеждането на новите правила за прозрачност ще бъде взето от комисарите през следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай