ЕК излиза със секторни санкции срещу Русия

ЕК излиза със секторни санкции срещу Русия | StandartNews.com

От Европейската комисия са готови със законодателни предложения за секторни санкции срещу Русия, гласи изявление на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, предаде ИТАР-ТАСС.

„ЕК представи днес законодателни предложения за приемане на целеви санкции, представени на страните от ЕС от ЕК и външнополитическата служба на ЕС по-рано тази седмица. Окончателното решение е на страните от ЕС. Надявам се, че страните ще приемат пакета мерки тази седмица", каза Барозу.

Решението е стъпка от процеса на въвеждане на санкции на ЕС срещу финансовия, отбранителния и иновационния сектор на руската икономика, като тепърва предстои този въпрос да се разгледа на заседание на Съвета на ЕС на равнище постоянни представители следващата седмица.

ЕС заяви още, че е наложил замразяване на активи на високопоставени руски представители, сред които шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, както и ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, предаде „Ройтерс".

Двамата са сред 15 руснаци и украинци, както и 18 компании и други организации, посочени в поредния списък със санкции, назовани в официалния вестник на ЕС.

По-рано вчера председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изпрати писмо до лидерите на 28-те страни от ЕС с предложение за разрешаване на посланиците в Брюксел да одобрят санкциите срещу Руската федерация в областта на отбраната, финансите и технологиите, без да се свиква нова, четвърта от началото на лятото, среща на върха на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай