ЕК: "Газпром" злоупотребява с господстващо положение (ОБЗОР)

ЕК: "Газпром" злоупотребява с господстващо положение (ОБЗОР) | StandartNews.com

Брюксел погна "Газпром" за монопол

Компанията с нечестна ценова политика за България и още четири страни

ЕК официално уведоми "Газпром", че е установила злоупотреба с доминиращото му положение на газовите пазари на няколко държави в Източна Европа, включително България. По този начин започва процедура за защита на конкуренцията, която може да завърши с извънсъдебно уреждане на спора или налагане на глоба, достигаща милиарди евро.
Според Брюксел "Газпром" налага ограничения на търговците, на които продава синьо гориво, налага високи цени в 5 държави, сред които и България, и обвързва доставките с ангажименти по отношение на инфраструктура за пренос на газ, които руската корпорация подкрепя като проекта "Южен поток".
"Опасявам се, че "Газпром" нарушава антитръстовите правила на ЕС като злоупотребява със своето господстващо положение на пазарите на газ в съюза", коментира комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер и посочи, че разследването срещу руската компания не е политическо.
Според ЕК нарушенията на "Газпром" са три. Първото е налагането на териториални ограничения в договорите за доставки, сключвани с търговците на едро и някои индустриални клиенти. Ограниченията включват забрана за износ и клаузи газът да се използва на определена територия. "Газпром" задължава търговците на едро да не изнасят газа без разрешение на руската компания или отказва при определени условия да промени пункта за доставка, което според ЕК пречи на свободната търговия с газ. Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени и дават възможност на "Газпром" да прилага нечестна ценова политика спрямо 5 държави - България, Литва, Латвия, Естония и Полша, като им налага цени, доста над сравними цени на "Газпром" или над референтните. ЕК смята, че формулата за определяне на стойността на газа, която обвързва стойността на синьото гориво с тази на други нефтопродукти, е изцяло в полза на руския доставчик и ощетява купувачите.
Освен това "Газпром" вероятно използва доминиращата си пазарна позиция, като обвързва доставките в България и Полша с поемането на необвързани с тази търговия ангажименти от доставчиците на едро да участват в транспортна инфраструктура. Такива примери са поставянето на доставките в зависимост от инвестиции в газопроводи на "Газпром" или приемане, че "Газпром" ще има контрол над тръбите. Като пример Вестегер посочи обвързване на доставките за България с проваления вече проект "Южен поток". "Газпром" разполага с 12 седмици, за да отговори на изложението на възраженията. От компанията обявиха, че предявените от ЕК претенции са необосновани. "Газпром" се придържа строго към спазването на всички норми на международното право и на законодателството на страните, в които групата осъществява своята дейност", твърдят от дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай