ЕК дава 315 млрд. евро за инвестиции (ОБЗОР)

ЕК дава 315 млрд. евро за инвестиции (ОБЗОР) | StandartNews.com

Юнкер представи плана си, Брюксел с 9 препоръки към България

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи днес своя амбициозен инвестиционен план от 315 млрд. евро, който трябва да доведе до икономически растеж и нови работни места през следващите пет години, предаде Би Би Си. Основата на програмата е новият Европейски фонд за стратегически инвестиции на стойност 21 млрд. евро, създаден с цел да се стимулират растежът и заетостта. В грандиозния план се предвижда още създаване на надежден набор от проекти, съчетан с програма за помощ, за да могат инвестициите да бъдат насочвани там, където те са най-необходими, както и амбициозна пътна карта, чрез която Европа ще стане по-привлекателно място за инвестиции и ще се отстранят регулаторните пречки. Плановете са средствата да бъдат инвестирани в инфраструктура, по-специално широколентовите и енергийните мрежи и транспортната инфраструктура в промишлените центрове. Инвестиции ще има още в образованието, научните изследвания и иновациите, както и в енергията от възобновяеми източници, малките и средни предприятия и дружествата със средна пазарна капитализация. Според оценките на ЕК предложените мерки ще увеличат БВП на ЕС с между 330 млрд. и 410 млрд. евро в следващите три години и ще създадат до 1.3 милиона нови работни места.

"Европа се нуждае от нов старт и днес Комисията осигурява стартовата площадка", заяви Юнкер пред ЕП в Страсбург. За да онагледи какви проекти има предвид като подходящи, Юнкер даде следните примери: ученици влизат в чисто нова класна стая, оборудвана с компютри, в гръцкия град Солун; европейски болници с най-модерно оборудване спасяват човешки животи и т.н. Проектите, които ще получат финансиране, трябва да имат добавена стойност за ЕС.

Ще се дава приоритет на проектите с висока социално-икономическа възвращаемост. ЕС отправя и специфични за всяка страна препоръки, за да дойдат инвестиции. За България Брюксел посочва, че страната ни има значителна нужда от инвестиции. Това може да стане чрез публични инвестиционни схеми заедно с частни инвестиции. "Икономиката на България е с най-ниската енергийна ефективност в ЕС, що се отнася до промишлеността, транспорта и жилищното настаняване. Налице е и сериозен недостиг на инвестиции в строителството - пътища, железопътни линии и енергийни междусистемни връзки. По-специално, необходими са инвестиции в газопреносните мрежи за подобряването на сигурността на доставките и на връзките с пазарите на ЕС", се казва в съобщението на ЕК.

Брюксел ни препоръчва реформи в 9 направления, за да дойдат инвестиции. Сред тях са България да засили бюджетните мерки, за да се гарантира постигането на средносрочната цел, повишаване на събираемостта на данъците, дългосрочна стратегия за пенсионната система, подобряване на ефикасността на Агенцията по заетостта, реформа на енергийния сектор и създаване на прозрачен пазар на едро за ток и газ, реформа в образованието, подобряване на бизнес средата, особено за малките и средни предприятия, подобряване системата за възлагане на обществени поръчки и ускоряване проектите за междусистемни връзки, по-специално за газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай