Джихадисти заплашиха Великобритания с терор

Джихадисти заплашиха Великобритания с терор | StandartNews.com

12-членно семейство от Острова се присъедини към "Ислямска държава"

Групировката "Ислямска държава" е отправила заплахи за атаки във Великобритания на 7 юли, пише италианският вестник "Република". На тази дата се навършват 10 години от поредицата атентати в лондонската транспортна система. На 7 юли 2005 г. четирима родени във Великобритания камикадзета от пакистански произход се взривиха в метрото и в автобус на градския транспорт в Лондон. Убити бяха 52-ма души, а ранени над 700. Тогава отговорност за атаката пое "Ал Кайда". Сега за отправената заплаха съобщава американският институт СИТЕ (SITE - Search for International Terrorist Entities - Търсене на международни терористични групировки), който наблюдава дейността на джихадистите в интернет във връзка с националния празник на САЩ, пише вестникът.

Преди няколко дни британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че "Ислямска държава" подготвя атентати в страната. Той призова силите за сигурност да повишат бдителността си.
В същото време стана ясно, че членовете на изчезналото преди няколко седмици семейство от британския град Лутън близо до Лондон са се присъедилини към "Ислямска държава", съобщи Би Би Си. В началото на април 12-те членове на мюсюлманското семейство заминали на почивка в Бангладеш. Оттам отпътували за Турция, а след това влезли в Сирия. Семейството изпрати послание в Би Би Си, в което призовава всички мюсюлмани на Острова да се присъединят към ИД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай