Джихадисти планирали убийството на папата

Джихадисти планирали убийството на папата | StandartNews.com

Джихадистите от "Ислямска държава" планират покушение срещу папа Франциск. Това предупреди иракски дипломат само дни преди посещението на светия отец в Албания, съобщава британският в. "Индипендънт".

Хабиб ал Садр, който е посланик на Ирак във Ватикана от 2010 г., алармира, че една от целите на групировката е убийството на папата и предупреди, че заплахите на джихадистите са достоверни и заслужават да им бъде обърнато сериoзно внимание. Дипломатът призна, че няма "конкретни данни" или разузнавателна информация, но посочи, че извършеният от тях "геноцид" на йезидските християни и унищожението на свещени ислямски обекти е показателно за техните намерения. "Намеренията на джипадистите от самопровъзгласилата се "Ислямска държава" са ясни - те искат да убият папата", каза Ал Садр за "Ла Национе".

Възможността за заплаха за живота на 77-годишния папа Франциск стана доста актуална по-рано през годината, след като той призова за "спирането" на "Ислямска държава" заради геноцида срещу 40 000 християни в Ирак. През август стана ясно, че сигурността в Рим е била затегната, след като израелски официални лица предупредили, че групировката е взела на мушка папата за това, че ги е осъдил.

Ватикана омаловажи риска за живота на понтифа. Говорителят Федерико Ломбарди зави: "Това не е сериозно. Във Ватикана не сме особено притеснени. Новината е безпочвена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай