Джихадисти готвели удар по Евро 2016 (ОБЗОР)

Джихадисти готвели удар по Евро 2016 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Есемес от ислямист до майка му изправи Брюксел на нокти

Терористичната група, организирала атентатите в Брюксел и Париж, планирала да атакува европейското първенство по футбол във Франция през лятото. Това разкрил арестуваният в петък терорист Мохамед Абрини, твърди френският в. "Либерасион".

Още в неделя белгийската прокуратура съобщи, че атентаторът разказал как атаките в Брюксел били организирани в последния момент и първоначалният замисъл бил да бъде ударен Париж за втори път. Тогава обаче не бяха съобщени подробности за планирания атентат. Според източници на вестника мащабната атака трябвало да бъде извършена по време на Евро 2016.

Друг сигнал за възможен атентат пък стресна властите в Белгия, съобщават местни медии. Майката на белгийски джихадист получила съобщение от сина си вчера да не излиза и да не посещава обществени места. Властите установили, че съобщението било изпратено от Сирия. От полицейския кризисен център поясняват, че подобни есемеси оправдават допълнително запазването на предпоследна степен на готовност за атентат в страната.

Белгийските медии разказват и за друго прехванато съобщение - от Юнес, брата на убития терорист от Париж Абделхамид Абауд. Той казал по телефона на сестра си, която е в Белгия, че се връща. Службите установили, че Юнес говорил от Саудитска Арабия. Европейските власти се опасяват, че той цели "да отмъсти" за смъртта на брат си при щурма в парижкото предградие "Сен Дени" непосредствено след ноемврийските атентати.

Европол с тайни агенти сред бежанците

Тайни агенти на Европол са изпратени в лагерите за бежанци в Гърция с цел да спрат проникването на джижадисти в лагерите, пише гръцкият в. „Катимерини".

Според Роберт Чрепинко, словенският директор на новосформирания Европейски център за трафик на мигранти в рамките на Европол, в момента 10 полицаи под прикритие са на тайна мисия в егейските острови на Гърция – Лесбос, Самос, Хиос и Лерос. Агенти има и на пристанището в Пирея със задача да проверяват съмнителни мигранти и да сравняват информацията за тях с базата данни на Европол.

„Заедно с гръцките власти правим проверки, за да се установят възможно опасните мигранти, които влизат в ЕС", заяви Чрепинко. Той обясни, че освен филтрирането на съмнителните мигранти, операцията има за цел да подкрепи гръцките власти и в други области, свързани с трафика на бежанци. Операцията е била подготвена на миналата среща на вътрешните министри от ЕС след терористичните нападения в Париж през ноември.

Ципрас: Македония е позор

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че Македония е опозорила Европа с използването на "сълзотворен газ и гумени патрони", за да разпръсне мигрантите до граничния лагер Идомени, които се опитаха да преминат през границата през уикенда. Отговорът на Македония срещу "хора, които не представляват заплаха и не са въоръжени", е недостоен за европейска страна, каза Ципрас, цитиран от Франс Прес. "Голям позор за европейското общество и държава, която иска да бъде част от него", добави гръцкият премиер.

Брюксел пък разкритикува действията на Гърция във връзка с опита за незаконно проникване на мигранти на територията на Македония. ЕК призова Атина незабавно да очисти лагера в Идомени от мигранти и да ги настани в законните лагери във вътрешността на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай