Два дни стачка в германската железница

Два дни стачка в германската железница | StandartNews.com

Берлин. Двудневна ефективна стачка започнаха днес машинистите на германската национална железопътна компания „Дойче бан" (Deutsche Bahn), предаде АП. Техният синдикат отхвърли новото предложение за увеличение на заплатите в тежкия спор с работодателя, усложнен заради съперничество между профсъюзите, обяснява агенцията.

Протестните действия започнаха при товарните превози още вчера следобед. Стачките ще приключат в понеделник сутринта в 4:00 часа местно време. Железопътният трафик е осигурен от едва 30% от влаковете по големите линии. Стачката засяга и регионалните и градските влакове, както и товарния транспорт.

Синдикатът Ге Де Ел (GDL) настоява за 5% увеличение на заплатите и намалено работно време. Основното разногласие е искането на този профсъюз да преговаря от името на други служители на железниците, които по традиция биват представяни от конкурентен синдикат.

„Дойче бан" обяви, че е предложила в петък увеличение с 5 процента за над 30 месеца за машинистите, но че няма да приеме предложенията от други синдикати за други служители. Ге Де Ел отхвърли предложението и заяви, че то е „шарлатанско".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай