Дружките, които станаха врагове

Дружките, които станаха врагове | StandartNews.com

Общите неща между британския премиер в оставка Дейвид Камерън и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън продължават да се увеличават. Първият ще трябва да напусне поста си по принуда, а вторят отказа да се кандидатира за негов наследник по собствено желание.

Итън, Оксфорд, премиерска надпревара, референдум за напускане на ЕС. Какво следва за тези двама мъже, чийто живот бе преплетен в продължение на 40 години?

Резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС разтресоха Европа, но успяха да разбунят и духовете в партията на консерваторите. През септември на торите ще им се наложи да избират не само своя нов лидер, но и бъдещия премиер на страната. След като Камерън със сълзи на очи заяви, че ще подаде оставка, защото не смята, че той е човекът, който може да води Великобритания по новия й път, всички насочиха погледи към бившия кмет на Лондон и един от най-популярните политици на Острова. За пореден път обаче Джонсън успя да изненада всички, след като вчера неочаквано заяви, че няма да се включи в надпреварата за премиерския пост.

Съдбата сякаш иска Дейвид и Борис винаги да вървят по сходен път и независимо от това, че единият се отказва по принуда, а другият – по собствено желание, те отново стигнаха до едно и също място. На все още действащият премиер Камерън определено винаги му се е искало да има харизмата на приятеля си и отчаяно

желаеше да има Бо Джо на своя страна

в кампанията си за референдума. Ако това се беше случило, резултатите от гласуването по-миналия четвъртък вероятно щяха да са коренно различни. Но Джонсън отказа да се ангажира с конкретна позиция, докато Камерън не обяви референдума в края февруари. Премиерът научи за окончателното решение на Бо Джо чрез есемес само 5 мин преди да стане публично достояние фактът, че старият му приятел ще се превърне и в негов най-голям съперник в битка с неочакван край.
Внукът на Чърчил Никълъс Соумс обясни преди известно време пред "Гардиън", че Джонсън е негов доста близък приятел и той е сигурен, че Борис определено не е човек, който наистина иска Великобритания вън от ЕС. Джонсън дори смятал, че следващият лидер на торите, а и премиер, ще бъде човек, който се противопоставя на членството в съюза. Е, може да се окаже доста добър пророк и да познае профила на новия лидер, но това няма да бъде самият той, след като вчера заяви, че се отказва от битката. Затова пък правосъдният министър Майкъл Гоув, който доскоро обясняваше, че няма амбиции за премиерския пост и би застанал твърдо зад Джонсън, обяви вчера, че влиза в състезанието, защото смята, че именно Бо Джо е неподходящ за поста. А именно Гоув е представител на британските политици, които седят зад идеята за излизане на Великобритания от ЕС, и определено има силна подкрепа и огромни шансове да победи основния си опонент - вътрешния министър Тереза Мей.

След като Джонсън се определи като противник на членството на страната в ЕС, Камерън заяви, че двамата все още са приятели, но просто не чак толкова добри, колкото преди. Кампанията около референдума е най-новата и може би най-значителната глава от драматичната сага между двамата мъже, която започва преди почти 40 г.
Борис и Дейвид са приятели и едновременно съперници още в престижния колеж "Итън", където и дамата заявяват смело, че се целят към премиерския пост. По-късно са приети като възпитаници на Оксфорд (отново място, което образова политическия елит на Великобритания), откъдето след години изскочи една любопитна снимка. На нея Джонсън и Камерън позират заедно като част от затворения клуб "Бълингдън", в който членуват само студенти от богати семейства, известни с банкети и запои,

завършващи с изпотрошени ресторанти

и спални в университета. Точно в този клуб те стават и най-близки. После за кратко пътищата им се разделят. Камерън навлиза в продължение на 7 г. в частния сектор, а Джонсън решава, че иска да е журналист. Тази мания го води към работата му като кореспондент в Брюксел, където става известен с това, че тъй като новините от ЕС му се струват твърде скучни, си позволява да си измисля пикантни истории около още по-скучните евробюрократи. Съдбата обаче смята, че Камерън и Джонсън трябва да вървят по пътя си рамо до рамо, било то и състезавайки се, и така през 2001 г. и двамата решават да направят първата си сериозна стъпка в политиката. Борис и Дейвид стават депутати в редиците на Консервативната партия, което поставя старт на истинското съперничество помежду им. През 2005 г. Камерън оглавява партията на торите и въпреки че дотогава е доста непознат за обществото, успява да я модернизира, което впоследствие му носи висок рейтинг. Екстравагантният Джонсън също неуморно се бори за водеща позиция и през 2008 г. е избран за кмет на Лондон. Състезанието обаче продължава и колкото да представят пред хората добрите си приятелски отношения, за всички е ясно, че елегантният Дейвид и непослушният Борис са се

хвърлили в жестока битка помежду си

През 2010 г. Камерън е назначен от кралица Елизабет II за премиер, с което определено си печели преднина. През май миналата година той затвърди позицията си, след като партията му спечели изненадващо мнозинство и успя да формират първото изцяло консервативно правителство от 1992 г. Камерън пък стана вторият премиер на страната след Маргарет Тачър, преизбран с пълен мандат.

Събитието, което определено влоши отношенията между двамата, се оказва именно референдумът. За Джонсън кампанията около вота се превърна във възможност да се докаже като по-добрия и по-убедителния от двамата, а защо не и като по-подходящия за премиерския пост. Той дори се усмели да нападне доскорошния си приятел, като в отворен писмо заедно с Гоув обвини Камерън, че разяжда общественото доверие с лъжи за имиграцията. С течения на кампанията Бо Джо стана все по-уверен и сякаш изглеждаше на хората и по-надежден. Доскорошен приятел и поддръжник обаче май му изигра неочакван номер. И този път той не бе Камерън, а Гоув. Именно този, който само до преди ден яростно обясняваше, че ще застане зад гърба на Бо Джо в битката му за премиерския пост. Същият вчера заяви, че вече не смята Джонсън за подходящ човек, който да поведе Великобритания по трудния път към напускането на ЕС.

Още в деня, в който бяха обявени резултатите от референдума, всички видяха, че на Камерън му остава само да изиграе лебедовата си песен и факт е, че той се оттегли по типичния за него елегантен начин. На хоризонта обаче изгря друга звезда, която се цели в лидерското място сред торите. Той е блестящ дубльор именно на бившия премиер. По време на забележителната си кариера като политически журналист, става звезда и в сатирично тв шоу, а през това време продължава да пише своя колонка в британски вестник. В същото врме е и депутат в редиците на Консерваторите. За сметка на чара му обаче неговата репутация е, че личният му интерес е много по-силен от лоялността му към партията. Противно на всичко, което описах по-горе, и на това, което сте си помислили, името на човекът, който вероятно ще е новият наследник на Камерън, не е Джонсън. Той се казва Майкъл Гоув.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай