Димитър Цанчев: Гарантирахме, че Западните Балкани имат европейско бъдеще

Димитър Цанчев: Гарантирахме, че Западните Балкани имат европейско бъдеще | StandartNews.com

Срещата на върха ЕС- Западни Балкани, след 15 години, успя отново да извади на преден план темата за европейското бъдеще на Западните Балкани. Шестте държави от региона получиха втори шанс чрез Софийската среща. Това заяви постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев пред БНР.

„Обединението на европейските лидери около това, че държавите от Западните Балкани имат ясна европейска перспектива е важен резултат, защото следва да се разглежда на процесите, които текат в Европа. Често пъти се правят сравнения с предишния форум в Солун. Не можем да не си дадем сметка обаче, че форумът в Солун се проведе на вълната на еуфорията от последното пето разширяване, в което участваха 10-те държави от Източна и Централна Европа, част, от което, макар и с по-закъсняла дата, бяха и България и Румъния. Днес, 15 години по-късно, Европа е доста по-различна. Умората върху разширяването, фокусирането върху много сериозни вътрешни проблеми и изплуването на преден план в редица държави на евроскептични партии, доведе до това, че разширяването преди 1 година, когато България постави този приоритет беше изключително непопулярна тема в Европа. Успехът на Софийския форум се състои в това да извади тази тема, да обедини държавите членки около нея, да наложи тази тема като начало на процес, който тръгва от София", обясни Цанчев.

Цанчев коментира съмненията, че присъединяването на страните от Западните Балкани няма да бъде приоритет на следващите председателства на Съвета на ЕС: „Естония, България и Австрия са част от едно председателско трио в рамките, на което се провеждат срещи. В рамките на тези срещи, ние имаме уверението на австрийската страна, че този приоритет на Българското председателство ще бъде запазен и продължен. Със Софийската среща ние имаме гаранции, че този приоритет ще продължи да се развива, защото в Софийската декларация като анекс са включени конкретни инициативи, които оттук нататък ще работят, както държавите членки, така и страните Западните Балкани. Също така на срещата участваха представители на европейските и световните финансови институции, които се ангажираха с конкретно финансиране".

Според него проблемите между държавите на Балканите не са непреодолими и не биха попречили на европейското интеграция на всички страните от Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай