Десетки имигранти ранени в Унгария

Десетки имигранти ранени в Унгария | StandartNews.com

Румънски трафикант обърнал камионетка с бежанци

Десетки имигранти бяха ранени, след като камионетка, управлявана от румънец, се преобърна на магистрала в западната част на Унгария, съобщи Медиафакс, позовавайки се на унгарската полиция. Камионетката, регистрирана в западния румънски град Тимишоара, е превозвала около 40 сирийски имигранти.

Инцидентът станал в четвъртък вечер, а румънският шофьор Емил Райчу е бил арестуван от унгарските власти за трафик на хора. Според съдебни източници Райчу взел около 40 сирийски имигранти от границата със Сърбия и се ангажирал да ги прекара нелегално в Австрия. При катастрофата са били ранени 18 сирийци и шофьорът, които били транспортирани в болница, а останалите имигранти, които се намирали в превозното средство, избягали.

По-рано бе съобщено, че общо дванадесет румънски граждани, заподозрени в трафик на хора, са били задържани от унгарските власти. Междувременно еврокомисарят по имиграцията Димитрис Аврамопулос коментира пред Евронюз, че действията на която и да е страна, нарушаващи европейското законодателство, носят последствия, но Унгария, която издигна стена по границата със Сърбия, се нуждае от помощ от страна на ЕС.

"Действията на която и да е страна, нарушаващи европейското законодателство - нямам предвид конкретно Унгария - носят последствия. И това се отнася на първо място за тези страни, които нарушават шенгенското споразумение. Но трябва да признаем, че Унгария, Гърция и Италия се нуждаят от помощ. Това са страни, които повече от всички други се нуждаят от европейска подкрепа", посочи еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай