Делегация на ЕП в България по инициатива на Йотова

Делегация на ЕП в България по инициатива на Йотова | StandartNews.com

По инициатива на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП - Илияна Йотова, делегация от Европейския парламент ще проведе изнесена работна група в Смолян и Пловдив на 1-3 юни 2016 г. Сред присъстващите ще бъдат Констанца Крел, евродепутат от Германия, координатор на Групата на социалистите и демократите в Комисията по регионално развитие на ЕП и докладчик по изминалия, текущия и бъдещия програмен период. Ще присъстват Лиляна Родригеш, евродепутат от Португалия и Тонино Пицула, евродепутат от Хърватия, членове на ресорната за еврофондовете Комисия по регионално развитие в ЕП. Делегацията ще посети град Смолян, където ще бъде запозната с европейски проекти и примери за използване на евросредства, както и с възможностите за използване на средствата във високопланинските региони. Посещението на обектите се организира със съдействието на кмета на община Смолян - Николай Мелемов и на областния управител на Област Смолян - Недялко Славов.

В рамките на посещението, Илияна Йотова и Информационното бюро на ЕП в България организират конференция под надслов "Предимства и недостатъци на политиката по сближаване в България". Събитието ще се състои на 2 юни 2016 г. от 16:15 ч. в конферентната зала в хотел „Санкт Петербург" - град Пловдив, бул. „България" 97. Сред присъстващите ще бъдат кметът на Пловдив - Иван Тотев, кметът на град Троян - Донка Михайлова, зам.-председателят на Комисията по регионално развитие в Народното събрание Дора Янкова, Кристина Стоянова – парламентарен секретар на Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България и народни представители от област Пловдив. На конференцията ще се обсъди изминалия програмен период за еврофондовете, както и тяхното бъдеще в България.

Илияна Йотова е докладчик за планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на нейната инициатива са допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от европейските фондове и програми. Докладът на госпожа Йотова беше приет наскоро с пълно мнозинство в Европейския парламент. Чрез доклада, планинските региони ще бъдат поставени за обсъждане, като една от новостите в следващия програмен период. Най-сериозният проблем според нея е обезлюдяването на планините, което не позволява развитие и води до загуба на възможностите за възползване от природните ресурси.

Евродепутатът смята, че освен наличните проблеми, именно богатството на природни дадености в планинските региони може да бъде добра възможност за развитието им. Това може да бъде постигнато, чрез инвестиции в малките и средни предприятия, зелената икономика, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай