Дебат за наркотиците на Острова, Камерън против легализация

Дебат за наркотиците на Острова, Камерън против легализация | StandartNews.com

Лондон. Доклад на британското Министерство на вътрешните работи постави под сериозно съмнение резултатите от борбата с употребата на психотропни вещества на Острова. Според експертите сериозните ограничения и наказания за хората, които употребяват такива, реално не води до намаляване на нивата на използването им.

Въпреки това премиерът на Великобритания Дейвид Камерън отхвърли в четвъртък предложението за легализиране на наркотиците в страната.

Най-силният радетел за промяна в законовата уредба на наркотиците в страната е заместник-министъра на вътрешните работи – либерал-демократът Норман Бейкър. Докладът бе изготвен именно по негова инициатива.

Публичното представяне на доклада предизвика активизиране на идеята да се узаконят марихуаната, кокаина и дори хероина във Великобритания. Според експертите такава мярка ще доведе до ликвидиране на нелегалния наркобизнес и ще помогне за лечението на наркоманите. Като пример се сочат страните, в които е направена такава либерализация – Холандия, Португалия, Швеция ...

"Войната с наркотиците не дава резултати. Длъжни сме да се откажем от повърхностната идея, че като проявяваме твърдост, можем да решим този проблем", заяви лидерът на Либералдемократическата партия – вицепремиерът Ник Клег.

По-рано през тази година той предложи да отпадне наказанието с лишаване от свобода за съхранение на наркотици за собствена употреба. На този етап Великобритания може да се получи присъда до седем години в затвора.

"Фактите доказват, че това, което правим дава резултати. Аз не вярвам в декриминализирането на наркотиците, които сега са извън закона. Баща съм на три деца. Не искам да се създава впечатление, че употребата на наркотиците е нормална и безопасна, защото, честно казано, това не е така", заяви обаче Дейвид Камерън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай