Далавери за милиарди тресат Румъния

Далавери за милиарди тресат Румъния | StandartNews.com

До 100 млн. евро изтекли в джобовете на политици в Букурещ

Месец преди президентските избори два големи корупционни скандала съвсем накърниха имиджа на политическата класа в Румъния. Нито една от предизборните кампании след свалянето на диктаторския режим на Николае Чаушеску преди 25 г. не е била белязана от толкова корупционни афери, в които замесените са представители на всички политически партии и от няколко правителства. Става дума за договори за милиарди евро със софтуерния гигант "Майкрософт" от 2001 г. и с Европейския авиационен консорциум (ЕАДС) от 2004 г., сключени със съмнителни обществени поръчки и нанесли щети за държавата на стойност от милиони евро.

Подкупите в Румъния вече са върху масата. Защо обаче за тях се заговори толкова открито едва сега и точно преди вота на 2 ноември, който трябва да определи наследника на сегашния президент Траян Бъсеску? Отговорът на този въпрос все още се търси в публичното пространство на северната ни съседка. В предизборните кампании в Румъния често има подобни съвпадения. "Винаги избухват скандали, но вече ни прави впечатление, че все се намират "афери", които трябва да излязат наяве преди изборите", твърдят журналистите от румънската редакция на радио "Франс ентернасионал" в Букурещ. "Знаем, че правосъдието се нуждае от време, но защо не заговориха за това 6 месеца по-рано или пък не изчакаха да минат изборите, засега остава неизвестно", добавят журналистите в търсенето на истината.
Аферата "Майкрософт" е най-големият скандал на прехода в Румъния. В него са

замесени 9 бивши министри от няколко правителства

за периода 2001-2013 г. "В момента тези бивши министри са депутати и сенатори, а един от тях е евродепутат", уточни пред "Стандарт" източник, пожелал анонимност. Случаят "Майкрософт" касае серия от договори, сключени от румънската държава с цел компютризацията на училищата с лицензи на софтуерния гигант. "Румънската държава е купила тези лицензи, като е използвала за посредник местния филиал на "Фужицу Сименс" на изключително завишена цена и част от парите са поели в друга посока. От 54 млн. долара само за един от договорите, 20 млн. са били комисиони за трета страна", уточни в комюнике неотдавна прокуратурата в Букурещ.
Другият скандал датира от 2004 г. Тогава Румъния подписва договор с германския филиал на Европейския авиационен консорциум (ЕАДС) за обезпечаване сигурността по 3147-километровите си граници предвид предстоящото си членство в ЕС и евентуалното си влизане в Шенген. Сделката е на стойност 700 млн. евро, като според прокуратурата

15 на сто от тази сума се е изпарила за комисиони

Според изчисления нанесените щети за румънската държава от двете афери са между 60 млн. и 100 млн. евро. Единствената връзка между тях е, че двата скандала са започнали по времето на управлението на правителство на социалиста Адриан Нъстасе, който доскоро излежаваше 4-годишна присъда за отклоняване на европейски фондове.
По улиците на Букурещ днес освен предизборна агитация, има и транспаранти с горещи телефонни линии за сигнали за корупция. Дали двата големи скандала ще повлияят на нагласите на северните на съседи на президентския вот на 2 ноември, предстои да видим. Разкритията около двете афери не предизвикаха бурни реакции по улиците, защото румънците продължават да вярват, че сабята не отсича наведената глава, а освен това, когато водата тече, камъните остават. Цялата ситуация обаче затвърждава една друга пословица, за която съседите ни претендират, че е тяхна, а именно - че рибата се вмирисва откъм главата.

Живеем в контролирана демокрация

Сумите са шокиращи, признава Лаура Щефан от неправителствената организация "Експерт Форум"

- Г-жо Щефан, какъв е коментарът ви относно скандалите, които тресат Румъния?
- Казусът с "Майкрософт" е типичен пример за корупция по високите етажи. Обезпокояващ е не само предвид вътрешнополитическото положение в Румъния, но засяга геополитическата ситуация в района. Бих нарекла казуса механизмът, който се използва от външни групировки за влияние. Става въпрос за лицензи на "Майкрософт", но в същото време става дума и за ориентацията на страната. Корупцията по високите етажи е начин да упражняваш влияние в региона. Това е правено и в други държави, не само в Румъния. Лично аз се притеснявам с последните развития около този скандал.
- Можем ли да твърдим, че румънците са в шок от детайлите?
- Шокиращо е, когато чуеш само за какви суми става дума и да виждаш как корупционните практики са продължавали с години. Във всеки случай всичко това оставя горчив вкус, защото говорим за членове на партии и политици от повечето партии. Тук се повдига въпросът за политическия пазар. Това, което имаме в Румъния, е демокрация, но контролирана.
- До каква степен корупцията е обхванала Румъния?
- В Румъния винаги е било общо разпространено мнението, че трябва да плащаме, било то за договори или пък за нещо съвсем елементарно като някакъв документ или пък разрешение. В последните 10 г. обаче променихме малко или по-скоро - поставихме под съмнение правилата на играта. Имахме най-успешната антикорупционна кампания, която донесе своите плодове. Казвам го съвсем отговорно, защото това, което се случи тук, беше много по-впечатляващо от Италия например. В Румъния през последните няколко години видяхме премиер, министри и политици да влизат в затвора. Това се случваше за първи път в историята на страната. В това отношение Румъния заслужава да бъде показвана като пример. Дали обаче успехът ще бъде устойчив и правилата на играта са били променени завинаги - ще покаже времето. Но няма начин сегашните скандали да не са разтърсили обществото.

Браво, че вкарахме депутати в затвора

Лука Никулеску
главен редактор
на "РФИ" Букурещ

За румънците двата скандала не се оказаха голяма изненада. Знаехме, че компютрите и софтуерът, закупени от Министерството на образованието, са прекалено скъпи. Знаем, че не е нормално един километър път в Румъния да е най-скъпият в Европа. Знаем, че когато преди години вътрешното министерство купи "Дачия логан" за 70 000 евро бройката, беше много скъпо, защото един подобен автомобил не може да струва толкова. "Логан" е евтина кола. Знаем, че цялата система за придобивки в Румъния се заобикаля и, за съжаление, това вече не изненадва много хора.

Добрата новина е, че корупцията се възприемаше като нещо нормално допреди 4-5 г. Сега обаче нещата са се променили много. И това е така, защото много хора отидоха в затвора заради подобни практики. Нъстасе влезе в затвора, други политици, полицаи, депутати, лекари, преподаватели. И това дава своите плодове. Въпреки че някои казват, че борбата срещу корупцията, която водим, е прекалено радикална. Сега често се случва висшите ръководители да се колебаят да подписват документи, защото ги е страх, че може да се озоват зад решетките.

Полицаите не взимат рушвети, болниците тънат в корупция

Истина е, че вече в Румъния не може да се говори за корумпирани полицаи, макар че преди години не беше такъв случаят. Това каза пред "Стандарт" Стелян Деянов, който от 11 г. живее в Букурещ. По думите му служителите на реда са доста следени, а и фактът, че немалко техни колеги са се озовали зад решетките, също си казва думата. "Може пък и да са станали и по-съвестни", допусна Стелян, като подчерта, че в Румъния не можеш да видиш скрит пътен полицай в храстите.
И въпреки че порочната практика изглежда изкоренена в полицията, с това не могат да се похвалят болниците и училищата. "За румънците е немислимо да отидат в клиника, без да дадат пари на лекаря", добавя Стелян. "В здравеопазването като че ли корупцията е приета от всички. Даже мога да кажа, че там има толерантност, каквато вече няма за полицаите например. Тъй като всички знаят, че лекарите вземат по 200-300 евро и всеки предпочита да плати още, но да е сигурен, че ще остави здравето си в сигурни ръце. Има обаче и лекари, които са зад решетките заради подкупи", каза журналист, пожелал анонимност. Подобно е положението в румънските училища. "Една учителка беше записана с мобилен телефон как се кара на родители, които се си позволили да не дадат толкова, колкото се дава. В училищата непрекъснато искат от учениците пари за някакви проекти, подаръци, празници, ремонти, екскурзии. Тези, които не дават, ги смятат за ненормални и аутсайдери", споделиха потърпевши.

Всяка медия - със своя версия

"Голяма част от румънците не са наясно с корупционните скандали. Всъщност в Румъния зависи коя телевизия гледаш", признава журналистката Андреа Пиетрошел. "Така или иначе, румънски медии интерпретират аферите различно. В Румъния те са собственост на някоя партия, на някой кръг или пък просто на някой богат човек", казва от своя страна Стелиян Деянов. Корупционните скандали обаче са били широко медийно отразени. "Нямаше начин как да ги заобиколят", споделя един от събеседниците ми. "Тъй като имаше много замесени, медиите имаха избор за мишена. Десните твърдяха, че виновно за скандалите е правителството на Нъстасе. Левите казаха: "Да, Нъстасе започна, но дясното правителство продължи с корупцията, чиито размери станаха още по-големи". Всички говориха, защото имаше изкупителни жертви навсякъде", отбелязва Лука Никулеску.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай