Чистката в Турция удари и изселниците

Чистката в Турция удари и изселниците | StandartNews.com

Властите подгониха бизнеса, има задържани и в други градове

Арестуваха един от най-богатите хора в Бурса, чийто род е от България

Чистката, предприета от турските власти след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Таийп Ердоган, застигна и български изселници в страната. В Бурса, където живеят голям брой изселници от страната ни, бяха задържани близо 100 местни жители по подозрения във връзки с проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Той бе посочен от Ердоган като човека, стоящ зад метежа в нощта срещу 16 юли. Сред арестуваните в Бурса е и известният бизнесмен с изселническо потекло Джелял Сьонмез, бивш председател на Търговско-промишлената палата в Бурса. Задържани са и двамата му синове за предполагаеми връзки с организацията на Гюлен ФЕТО. Фамилията Сьонмез е една от най-известните в града,

корените й са от Кърджалийско

Бащата на фамилията, вече покойник, Алиосман Сьонмез е родом от Момчилград. Изселва се през 70-те години. Започнал от уличен продавач на гевреци, основава холдинга "Сьонмез". Наричан е Краля на текстила на Бурса и Турция. В същото време холдингът управлява и други сектори. Джелял Сьонмез е председател на управителния съвет на създадения от баща му Алиосман холдинг "Сьонмез". Изселническата фамилия притежава телевизия и други медии, които са базирани в Бурса. През 2013 г. Джелял Сьонмез реставрира джамията в село Могиляне със собствени средства и присъства лично на тържественото й откриване. В промишлените предприятия на холдинга работят много изселници от България. Сред арестуваните са също бившият валия на Бурса Сахабетин Харлют, бившият шеф на полицията Али Осман Кайа и бившият шеф на местната администрация за образование Атила Гюлсар, редица бизнесмени, служители на отговорни постове.

Бившият валия бе отведен от полицията с белезници на ръцете. Твърди се, че предстоят още арести на хора, които са заемали важни властови позиции, и такива със солиден бизнес. Анализатори коментираха, че очевидно чистката е застигнала и бизнес средите. Силите за сигурност в град Кайсери задържаха директора на компанията "Бойдак Холдинг" Мустафа Бойдак и още двама ръководни служители - Шукру и Халит Бойкак, предаде Анадолската агенция.Тримата са били арестувани в домовете им. Издирват се бившият председател Хачи Бойдак, както и Иляс и Бекир Бойдак, за които също има издадени заповеди за арест. Мустафа Бойдак е и председател на Търговската камара в Кайсери - град, който бързо се разраства и е наричан един от "Анадолските тигри" заради благоденствието, постигнато при управлението на Ердоган. Бойдак холдинг има интереси в мебелната промишленост, енергетиката и финансите и е собственик на прочутите мебелни фирми "Истикбал" и "Белона". Вчера близо 150 души бяха арестувани и в хода на операция в турския Средиземноморски университет в Анталия, съобщи телевизионният канал "Хабер тюрк".

Обиските и задържанията в самия университет

и в общежитията започнали рано сутринта. Средиземноморският университет беше открит през 1982 година и се смята за едно от водещите висши училища в Турция. Университетът има 18 факултета и 43 изследователски центъра.

Турските власти са уволнили и шестима служители на министерството за Европейския съюз и са отстранили временно от длъжност най-малко 16 техни колеги, предаде Анадолската агенция. Агенцията се позовава на източници от ведомството, говорили при условие за анонимност.До момента в Турция са задържани 16 000 души в рамките на чистката след неуспешния опит за преврат. Действията на турските власти предизвикаха тревогата на международната общност.

Сьонмез заклел сина си да помага на наше село

Преди няколко години арестуваният в Бурса Джелял Сьонмез накарал сина си да обещае, че ще помага на родопско село, припомниха вчера запознати. Той направил това пред джамията в рудоземското село Чепинци. Тогава бизнесменът посещава селото заедно с кмета, председателя на изселническата организация "Балгьоч" Юксел Йозкан и други. С помощта на изселниците е ремонтирана местната джамия. При тази визита Джелял Сьонмез с вълнение разказва как се е чудил защо изселниците от Родопите са избрали град Бурса за свой нов дом. Когато посетил Родопите и видял зеленината и красотата на планината му станало ясно. Той благодарил на кмета Алтепе за оказаното съдействие и пред всички хора подканя своя син Осман Сьонмез, който закупува новите килими за джамията, да обещае, че когато се наложи да се оказва помощ в подобни случаи, той винаги ще откликва. Сьонмез младши потвърдил, че винаги ще бъде насреща, когато се налага да се оказва подкрепа.

През 2008 г. Джелял Сьонмез, който тогава е шеф на Търговско-промишлената палата в Бурса, заедно с други бизнесмени, канят гостуващата в Турция британска кралица Елизабет Втора да ги посети. По-точно поканата е да присъства на Националния конгрес по предприемачество, основната тема на който е "Жени и предприемачество".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай