Черните кутии в Англия, телата - в Холандия (ОБЗОР)

Москва готова да изпрати експерти да помагат в разследването на трагедията с боинга

Черните кутии в Англия, телата - в Холандия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Черните кутии на разбилия се в Украйна боинг на малайзийските авиолинии ще бъдат разчетени от експерти в Англия по молба на Холандия. Това съобщи руската агенция РИА Новости, като се позовава на комюнике на правителството на Украйна. След 12-часови преговори кутиите бяха предадени на малайзийски експерти от лидера на опълченците Александър Бородай в ранните часове на вторник в Донецк, на около 60 км от мястото на падането на самолета. "Ето ги черните кутии!", каза Бородай на журналистите в препълнената зала за пресконференции в щаба на самопровъзгласената Донецка народна република. След това бе подписан приемо-предавателен протокол.

"Виждам, че са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние", каза полковник Мохамед Сакри от Съвета за национална сигурност на Малайзия и благодари на "Негово превъзходителство г-н Бородай" за предаването им. Според британския в. "Гардиън" предаването на черните кутии и на телата на загиналите значително намалява възможността ЕС да придвижи нови, секторни, санкции срещу Русия по време на срещата на външните министри, която се проведе във вторник.

Данните от черните кутии на самолета обаче може да се окажат безполезни за разследване на катастрофата. Това твърди британският експерт Стюарт Джон, бивш председател на Кралското дружество по аеронавтика и член на Кралската академия на инженерните науки. "Ако самолетът е имал технически проблеми и заради тях е катастрофирал, биха се съхранили данните за параметрите. Но в случая, след мощния взрив всички системи просто са се изключили. Всичко, което ще чуете, е звук на взрив, и аз не виждам как това може да се окаже полезно", сподели експертът пред в. "Дейли Мейл".

В същото време влакът с хладилни вагони, в които са натоварени останките на 282-ма души и 87 отделни фрагменти от тела, пристигна в град Харков във вторник по обед. Там те ще бъдат изследвани от международна група, включваща 31 експерти. В сряда тленните останки ще бъдат изпратени със самолети в Холандия, за да бъдат идентифицирани и да им се направи съдебномедицинска експертиза. 193-ма от 298-те души на борда на MH17 са били холандски граждани. "Начинът, по който са действали с телата, изглежда по-добър, отколкото се опасявахме", отбеляза холандският премиер Марк Рюте. Опълченците не позволяваха на влака да напусне района на трагедията, но след разговори между Бородай и малайзийския премиер Наджиб Разак се стигна до пробив.

Холандия се съгласи да оглави разследването и така да поеме водещата роля в изясняване на обстоятелствата на катастрофата на малайзийския самолет. Това заяви външният министър на страната Франс Тимерманс по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник вечерта. От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обяви, че страната е готова да изпрати свои специалисти за участие в разследването на катастрофата. Дипломатът също така призова страните да се "въздържат от прибързани изводи и политизирани изявления" до приключване на разследването. "Още по-недопустимо е това, което наблюдаваме сега. Киев, изглежда, се опитва да използва шока, който изпитва световната общност от гибелта на самолета, за да засили наказателната си операция в източната част на страната", заяви Чуркин.

ЕС разширява черния списък

ЕС налага нови санкции на лица, отговорни за действията на Русия в Украйна. Това заяви холандският външен министър Франс Тимерманс. Той участва в съвета на първите дипломати на страните членки на ЕС в Брюксел, които се събраха във вторник, за да обсъдят възможностите за нови санкции срещу Русия на фона на кризата със сваления в Източна Украйна малайзийски самолет. По думите му колегите му са се разбрали за налагането на визови забрани и замразяването на активи, но не каза колко души попадат под ударите на наказанията, както и имената им. Външните министри поне засега се въздържат от по-големи санкции. Преди срещата външната министърка на ЕС Катрин Ащън посочи, че ще бъде обсъдена реакцията на съюза за свалянето на самолета в Украйна, но няма да бъдат налагани нови санкции на Русия. Други дипломати съобщиха, че на заседанието със сигурност няма да има решение за санкции срещу цели сектори на руската икономика и че ще се търсят по-скоро варианти за поетапни мерки. В ЕС има сериозно разделение по въпроса за санкциите, коментираха вчера европейските медии. Великобритания иска ескалиране на санкциите, така че те да обхванат цели сектори от икономиката. В. "Индипендънт" обаче коментира, че Франция и Германия се противопоставят на идеята.

ООН единодушно осъди в резолюция свалянето

Съветът за сигурност на ООН поиска незабавно да бъдат прекратени "всички военни действия" в района на катастрофата на боинга. Резолюцията, приета единодушно, настоява "незабавно да бъдат прекратени в района, непосредствено прилежащ към мястото на катастрофата, всички военни действия, в това число водените от въоръжени групи, за да може да се осигури охраната и безопасността при провеждането на международно разследване", което трябва да бъде "всестранно, щателно и независимо" и "в съответствие с ръководните принципи на международната авиация".

Съветът за сигурност поиска от "въоръжените групи, контролиращи мястото на катастрофата и прилежащия район", да осигури тяхната неприкосновеност и да избягват "унищожаването, преместването или повреждането на едри и дребни отломки, апаратура, лично имущество и останки". И осъди "свалянето" на самолета.

В същото време постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини властите в Киев във използването на фалшификации при доказването на вината на опълченците за катастрофата на самолета. По думите му аудиозаписът с ръководителя на сепаратистите, разпространен от украинската страна е бил "монтиран от няколко разговора, които са се провели преди инцидента на 17 юли".

Путин обеща: Въздействаме на сепаратистите за пълно разследване на лайнера

Русия ще въздейства на сепаратистите за пълно разследване на разбиването на боинга в Донбас. Това заяви президентът на страната Владимир Путин на съвещанието на руския Съвет за сигурност, цитиран от Нюзру. "Още веднъж изразяваме съболезнованията си към семействата на загиналите. Разбира се, това е ужасна трагедия. Русия всичко, което зависи от нея, ще направи за пълноценно, всестранно, задълбочено и прозрачно разследване", подчерта Путин.

И добави: призовават ни да окажем въздействие над опълчението на югоизток и повтарям - всичко, което ни е по силите, разбира се, ще направим.

Но добави, че това е съвършено недостатъчно, тъй като "трябва, в края на краищата, Киев да бъде призован за съблюдаването на елементарни норми на порядъчност и да обяви дори за кратко прекратяване на огъня".
Русия трябва да обмисли допълнителни мерки, за да защити националната си икономическа и финансова система от външни фактори. "Вярвам, че трябва да помислим за допълнителни стъпки за намаляване на зависимостта на националната ни икономика и финансовата система от неблагоприятни външни фактори", каза Путин. Към днешна дата няма опасност за суверенитета и териториалната цялост на Русия, няма и военна опасност, обяви още президентът. Изявлението му бе предавано на живо по ТВ канала "Россия 24". Стратегическият баланс на световните сили гарантира суверенитета и териториалната цялост, намекна Путин. "В Москва добре се вижда, че войските на НАТО в Източна Европа се увеличават демонстративно. Русия ще реагира адекватно и съразмерно на приближаването на НАТО до границите на Руската федерация", обяви той. "В тази връзка трябва спешно да се реализират всички планирани мерки за укрепване на отбранителната способност на страната, в това число в Крим и в Севастопол, където ни се налага да изградим наново военна инфраструктура", съобщи плановете си Путин.

"Днес в света все по-често звучи езикът на ултиматумите и санкциите, а самото понятие държавен суверенитет се размива. Неудобни режими, страни, които прокарват независима политика, или просто застават на пътя на нечии интереси, биват дестабилизирани. За това биват задействани т.нар. цветни революции, а ако трябва да наричаме нещата с истинските им имена - държавни преврати", каза руският президент.

Потвърждават пробойни от шрапнели по корпуса

Експерти, пристигнали на мястото на катастрофата в Източна Украйна, потвърдиха, че по отломките на самолета има дупки от шрапнели. На снимка, публикувана първо във в. "Файненшъл таймс", се вижда парче от сваления самолет с големина около един квадратен метър и огромна дупка в средата, заобиколена от по-малки дупки и явни следи от обгаряне. Тази отломка от падналия самолет е била открита от жители на село Петропавловка миналия четвъртък и те са я отнесли на пътя, тъй като смятали, че е важна. Други световни медии като в. "Ню Йорк таймс" също публикуват снимки, които подкрепят версията, че машината е била улучена от ракета. Според експерти, анализирали снимките, боингът вероятно е бил унищожен от свръхзвукова ракета, която се е взривила до него на около 10 километра височина. "Размерът на дупката от шрапнела съответства на това, което би следвало да се очаква от удар на ракета SA-11. Но е трудно да се оцени общата картина на взрива от един толкова малък елемент от фюзелажа", заяви Джъстин Бронк, анализатор от лондонския институт Royal United Services Institute. Американски специалисти смятат, че малайзийският самолет е обстрелван със зенитно-ракетен комплекс "Бук". Ракетите от този комплекс могат да прихващат целта и да се взривяват, преди да се врежат в нея, образувайки облак от шрапнели.

Порошенко се обръща към НАТО

Украйна може да се обърне към САЩ с молба да й бъде даден специален статут на главен съюзник извън структурата на НАТО, заяви президентът Петро Порошенко в интервю за Си Ен Ен. "Трябва да се използват всички възможни методи за деескалация на ситуацията и ако санкциите ще помогнат за това, те трябва да бъдат наложени.
А ако те не работят, може би трябва да се обърнем към Конгреса на САЩ, за да ни предостави статут на основен съюзник извън НАТО, какъвто имат Израел, Япония, Южна Корея, Филипините и други партньори на САЩ", каза Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Статутът на главен съюзник предполага наличието между страните на тесни стратегически и военни връзки, но не подразбира задължителни гаранции за оказване от страна на САЩ на помощ в областта на отбраната и сигурността, както е предвидено в отношенията на Вашингтон с партньорите от НАТО.

Военните си върнаха Северодонецк

Украинските сили си върнаха контрола върху стратегически важния град Северодонецк от опълченците. Те държат "всички жизненоважни съоръжения" в града с население около 110 000 души, разположен на около 120 км северно от Донецк, се казва в изявлението на военното министерство на Украйна. В същото време военновъздушните сили на страната нанесоха ракетен удар близо до град Шахтьорск, на 30 км от мястото на падане на малайзийския самолет. Ударът бе осъществен въпреки забраната за бойни действия в 40-километровия радиус от мястото на трагедията. За последното денонощие 13 войници са загинали при сражения с опълченците, съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Лисенко. При последните престрелки в Луганск пък са загинали петима цивилни граждани, а 16 били ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай