Черната кутия потвърди удар с ракета по боинга

Черната кутия потвърди удар с ракета по боинга | StandartNews.com

Експертите уточняват каква е била и откъде е изстреляна

Разшифроването на данните от черните кутии на малайзийския "Боинг 777" потвърди информацията, че самолетът е бил свален от реката над Украйна. Експертите са установили регистрирана "декомпресия в резултат на мощен взрив", съобщи тв каналът CBSNews. Американската медия се позовава на информация от европейски източник, който участва в разследването на авиокатастрофата в Донецка област на 17 юни, която отне живота на 298 души.

Следващата крачка на разследващите е да установят каква е била ракетата и откъде точно е била изстреляна. Както е известно, екипът на разследващите катастрофата работи в британската столица Лондон и има достъп до записващите ставащото на самолета устройства.

В същото време тежките боеве, които се водят близо до мястото, където падна самолетът, отказаха пристигналите в Източна Украйна холандски и австралийски невъоръжени полицаи от намеренията им да посетят терена, за да подсигурят международното разследване на инцидента. Обстрел се чува само на километър от селището Грабов, контролирано от опълченците, където стана инцидентът. Ужасени местни жители напускат района. Черен пушек се вижда близо до мястото на катастрофата, съобщи фотограф на Франс прес и добави, че КПП-ата, контролирани от опълченците, са изоставени.

"Боевете продължават. Не можем да поемаме рискове", заяви представителят на холандската мисия Александър Хъг. По думите му положението със сигурността по пътя към мястото и на самото място е неприемливо за невъоръжена наблюдателна мисия. Той информира, че експертите ще направят опит да заминат за мястото в понеделник сутринта, и сподели опасения, че битките в зоната най-вероятно ще променят картината на местопроизшествието. Провалът на мисията идва въпреки договорката между малайзийските власти и опълченците да се допусне международната полицейска мисия до мястото на катастрофата.

Изтребител се разби, пилотът загина

Изтребител МиГ-29 на руските ВВС се разби при учебен полет край южния град Астрахан и пилотът загина, съобщава ИТАР-ТАСС. "Според предварителни данни причината за инцидента е повреда на въздухоплавателното средства", каза генерал-лейтенант Виктор Бондарев, главнокомандващ военновъздушните сили на Русия. "Според предварителни данни причината за инцидента е повреда на въздухоплавателното средство", каза той. Интерфакс цитира източник от следствието, според който основната версия, по която се работи, е отказ на системата за управление на самолета. "Ръководителят на полетите заповяда на пилота да се катапултира. В опит да спаси машината обаче летецът не пусна лостовете и загина", заяви генерал-майор Игор Конашенков от руското министерство на отбраната. Летецът успял да насочи машината на 30 км от Астрахан, където тя паднала далеч от жилищни сгради и без да причини разрушения на земята.

Украински военни бягат в Русия

Над 40 украински военнослужещи, напуснали поделенията си, преминаха в събота срещу неделя на руска територия. Това съобщи за ИТАР-ТАСС Василий Малаев, пресаташе на граничното управление на Федералната служба за сигурност в Ростовска област. По думите на Малаев, 41 военнослужещи от Украйна, пристигнали на украинския КПП "Изварино", поискали сепаратистите да им съдействат за прехвърляне в Русия, защото "не желаят да воюват против собствения си народ". Цялата група вече мина на руска територия през руския КПП "Донецк". Украинските военни благодариха на опълченците, които им помогнаха да се прехвърлят в Русия, и им стиснаха ръцете, добави Малаев. Междувременно стават все по-интензивни битките край Донецк и Луганск, крепости на проруските сепаратисти в региона. Силни експлозии се чуваха днес на равни интервали от жилищен квартал край донецкото летище, информира Франс прес. Силите на Киев заявиха, че са дали 4 жертви през изтеклото денонощие. От началото на кризата в Украйна са загинали вече над 1000 души.

Сраженията спряха тока за мините в Луганск

Далекопроводи с високо напрежение бяха прекъснати от сраженията на армията на Киев с опълченците в Източна Украйна. Това спря работата във всичките девет мини в района на Луганск. Около 3000 миньори бяха спешно евакуирани на повърхността. Мините са собственост на олигарха Ринат Ахметов. Единственият източник на ток след голямата авария е ТЕЦ в Луганск. Но електричеството не достига и десетки хиляди домакинства са без ток. Има опасност от срив на цялото електрозахранване, обясниха от управата на мините. Шахтите се обслужват от машини за изпомпване на водата и за проветряване, които се захранват с ток. Преди тази авария спряха и други 4 шахти заради гибелта на миньори в автобус, ударен от снаряд в бойните действия, както и защото непосредствено да мините се водят боеве. На 26 юли избухна снаряд в подстанция и аварията откъсна Луганска област от енергийната система на Украйна. В Луганск в събота почти две трети от населението на града остана на тъмно, а една трета от предприятията спряха работа.

Йотингер: Без санкции за газа

Санкции върху руския газ и петрол не са необходими, заяви в интервю за Дойче веле Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката. Русия вече няколко десетилетия изнася петрол и газ за енергийните пазари на ЕС. Тези доставки за ЕС никога не са били инструмент на политиката. По време на Студената война през 70-те и 80-те години на миналия век всичко функционираше точно така, както през последните седмици, посочи Йотингер. "Да, ние се боим от кризата, ние обсъждаме санкциите и вече прибегнахме до тях, но би било неоправдано да налагаме санкции върху тези ежедневни доставки. След като съгласувах позицията с всички страни членки на ЕС, аз се обявих срещу включването в списъка със санкциите на доставките на петрол и газ", посочи еврокомисарят. И се аргументира, че руската икономика в значителна степен зависи от европейските високи технологии, от европейските финансови инструменти, от европейските капитали и тяхното ограничаване е напълно достатъчно в преследването на целта Русия да се откаже от днешния си външнополитически курс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай