Часове преди очаквания фалит: Гърция поиска трета SOS програма

Часове преди очаквания фалит: Гърция поиска трета SOS програма | StandartNews.com

Пореден ден гръцка драма осигури вчера правителството в Атина. След като цял ден увърта дали приема ново предложение на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер за избягване на фалит, накрая Атина излезе с контраоферта. Тя поиска трета спасителна програма от Европа, но в същото време показа, че няма намерение да плати на МВФ, което трябваше да стане снощи.

Атина увърта цял ден за предложение на Юнкер и накрая излезе с контраоферта

Часове преди очаквания й фалит, Гърция отново изненада всички вчера като поиска трета спасителна програма от Европа. Преди това да стане, се появиха информации, че преговорите между кредиторите и Атина са подновени, тъй като шефът на Жан-Клод Юнкер е отправил ново предложение към премиера Алексис Ципрас. След цял ден неяснота за намеренията си, накрая Атина обяви, че иска нова двегодишна спасителна програма, която да предвижда преструктуриране на гръцкия дълг.

В един часа миналата нощ изтече срокът, в който Гърция трябваше да плати 1,6 млрд. евро на МВФ или в противен случай я заплашва фалит. В същия час престана да действа и спасителната програма за страната. Искането й за трети пакет за помощ се очакваше да бъде обсъждан в спешен телеконферентен разговор между финансовите министри на еврозоната снощи. Дали обаче искането на Атина имаше шанс да бъде одобрено, не бе ясно, особено след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия няма да го обсъжда преди референдума на 5 юли. Допитването бе свикано от Алексис Ципрас, за да кажат гърците дали приемат условията на международните кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ), за да получи страната финансова помощ. Това стана, след като в петък Ципрас прекрати преговорите с Тройката. От понеделник заплашената от фалит страна е в банкова ваканция.

Новата оферта на Ципрас предвижда двегодишна помощна програма заедно с преструктуриране на задълженията, съобщи неговият кабинет. Нямаше обаче подробности за размера на поискания пакет и при какви условия Гърция би го приела. "Гръцкото правителство предложи днес двегодишно споразумение с Европейския механизъм за стабилност (ESM), чрез което напълно да покрие финансовите си нужди и паралелно с това да се преструктурират дълговете. Гърция остава на масата на преговори, се посочва в изявлението, в което се допълва, че Атина търси "приложимо решение за оставане в еврозоната". В официалното писмо се предлага удължаване "за кратко време" на досегашната програма, която изтичаше снощи. Предложението е под формата на писмо, адресирано до шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и към Клаус Реглинг, ръководител на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), съобщи ДПА.

Според агенция "Блумбърг" гръцкото предложение не включва нищо от изискваните в продължение на месеци от кредиторите мерки за икономически реформи. Освен това очевидно гърците предвиждат съвсем нов план. Причината е, че визират в съобщението си ESM (European Stability Mechanism), а не EFSF (European Financial Stability Facility), през който се реализира вторият помощен пакет. Според някои информации те не искат МВФ да е част от третия спасителен план.
Късно в понеделник вечер ЕК предложи на Гърция леко изменено споразумение с кредиторите. Юнкер предложил на Ципрас спешно събиране на финансовите министри от страните членки на еврозоната, която може да одобри финансов транш, с който Гърция да плати на МВФ. В офертата кредиторите приемали да се запазят съществуващите социални придобивки, засягащи по-бедните пенсионери над 65-годишна възраст.

Юнкер също така не изключил възможността за преструктуриране на държавния дълг на страната до октомври. Срещу това Ципрас трябваше да изпрати в Брюксел "писмено" съгласие за последните предложения на кредиторите плюс обещание, че ще агитира в подкрепа на приемането на кредитното споразумение на референдума в неделя. Официален отговор на предложението на Юнкер не последва и се появиха твърдения, че правителството е отхвърлило предложението. Въпреки това обаче стана ясно, че Ципрас е говорил по телефона с Юнкер, с шефа на ЕЦБ Марио Драги и с шефа на ЕП Мартин Шулц. Твърдеше се също така, че в Атина цял ден има правителствени заседания, както и че Ципрас е готов да замине спешно за Брюксел.

На този фон гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отново заяви, че Атина няма да погаси вноската си от 1,5 млрд. евро по заема към МВФ, което трябваше да стане снощи. Той обаче заяви, че страната все още се надява на споразумение с кредиторите по спасителния пакет в последния момент. Вчера гръцкият вестник "Ta Nea" съобщи, че вицепремиерът Янис Драгасакис, четирима министри и още четирима сътрудници на премиера са поискали незабавно отстраняване на Варуфакис от кабинета с обвинение, че той "съзнателно и планирано е подкопал преговорите с кредиторите".

Варуфакис плаши Европа със съд

Правителството на Гърция заплаши да даде на съд институциите на ЕС, за да блокира излизането на Атина от еврозоната. Подобна възможност допусна гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис пред "Телеграф".
"Гръцкото правителство ще използва всички законови правомощия. Ще привлечем съветници и категорично ще разгледаме възможността за иск към Европейския съд. Договорите на ЕС не предвиждат изход от еврозоната и ние не приемаме подобна стъпка. Нашето участие не стои под въпрос", коментира той. По информация на изданието правителството може да подаде иск срещу ЕЦБ заради отказа на молбата за разширяване на спешната програма за финансиране.

20 000 на протест срещу кредиторите

Около 20 000 души демонстрираха в понеделник вечер по улиците на Атина и Солун против най-новото предложение на международните кредитори за отпускане на пакет помощи за Гърция и обвиниха кредиторите, че шантажират Гърция. "Животът ни не принадлежи на кредиторите", пишеше на транспарантите, носени от демонстрантите, мнозинството от които подкрепят премиера Алексис Ципрас.
Скандирани бяха лозунги за "достойнство, демокрация и живот", "Не на нови меморандуми, не на икономиите, отпишете дълга, животът ни принадлежи". В същото време обаче две социологически проучвания, правени преди призива за референдум, показват, че повечето гърци биха подкрепили споразумение с Европа и биха се застъпили за оставане на страната в еврозоната. В допитването на агенция "Алко" 57% от гърците искат споразумение с кредиторите, докато 29% са против.
В проучването на "Капа рисърч" повечето от анкетираните са отговорили с "да" на въпроса дали искат споразумение с кредиторите.

Опозицията: Вотът заплашва пенсиите

Бившият гръцки премиер и опозиционен лидер Андонис Самарас предупреди, че референдумът в неделя може да се окаже всъщност допитване за бъдещето на страната в Европа, както и че пенсиите и заплатите са под заплаха, ако гърците гласуват с "не". "Въпросът на референдума сега е "да" или "не" на еврото и Европа. Върху това наблегнаха всички лидери от Европа. "Не" ще означава, че пенсиите и заплатите в публичния и частния сектор няма да бъдат платени", заяви лидерът на "Нова демокрация.

Турция готова да помогне на Атина

Готови сме да помогнем на Гърция да преживее икономическата криза чрез съдействие в областта на туризма, енергетиката и търговията, заяви в Анкара турският премиер Ахмет Давутоглу. В най-скоро време в Гърция ще бъде изпратена делегация, която да обсъди възможните мерки за изход от финансовата криза, допълни Давутоглу. Що се касае до Москва, то там внимателно следят развитието на събитията в Гърция, каза прессекрретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. Според него обаче отношенията на Атина с МВФ, ЕЦБ и ЕК не засягат Русия. "Това не е наш въпрос", заяви Песков. Не е ясно и дали организацията БРИКС ще окаже помощ на Гърция.

Ципрас намекна за оставка

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците да отхвърлят условията на международно помощно споразумение на референдум на 5 юли, като не зачете предупрежденията, че гласуване с "не" би тласнало Гърция извън еврозоната.
Ципрас каза още, че неговото правителство ще уважи евентуално решение на гърците за придържане към икономиите, предписани от кредиторите, но няма да се занимава с осъществяване на подобни мерки. "Ако гръцкият народ иска да продължи с плановете за икономии до безкрайност, което ще ни остави неспособни да се съвземем, ние ще уважим това, но няма да бъдем тези, които ще го осъществят", каза Ципрас по държавната телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай