Бунт на бежанци на гарата в Будапеща (ОБЗОР)

Бунт на бежанци на гарата в Будапеща (ОБЗОР) | StandartNews.com

Унгария им забрани да се качват във влаковете за Германия и Австрия

Хаос и протести избухнаха вчера в Будапеща, след като Унгария реши да затвори международната жп гара, за да спре влаковете с бежанци към Германия и Австрия.
Стотици разгневени имигранти размахваха във въздуха своите билети и държаха нависоко малки бебета, съобщи "Дейли мейл".

Ден по-рано Будапеща разреши на бегълците да отпътуват и така само за 24 часа във Виена пристигнаха над 3600 бежанци. До вчера сутрин около 1400 души пък пристигнаха от Австрия в Мюнхен.
В битката за място във вагоните се стигна до бой между бежанците. Това доведе до затварянето на гарата, която по-късно бе отворена, но мигрантите не се допускаха до нея. Веднага след това избухнаха протести, при които млади мъже скандираха "Германия, Германия", "Искаме да си тръгнем" и "Меркел".

Близо 100 полицаи с щитове охраняваха гарата, пред която се бяха събрали бежанците. Говорителят на правителството Золтан Ковач заяви, че Унгария се опитва да спазва законите на ЕС, които изискват всеки желаещ да пътува в Европа да има валиден паспорт и шенгенска виза. Затварянето на гарата отчасти изглежда се дължи на натиска от страна на други държави от ЕС, които се опитват да се справят с наплива на мигранти от Унгария, отбелязва АП.

"Просто да им бъде позволявано да се качват на влакове в Будапеща и да бъде наблюдавано как те биват откарвани в съседна Австрия - това не е политика", заяви гневно австрийският канцлер Вернер Файман пред телевизия О Ер Еф. Освен че разкритикуваха Унгария, австрийските власти признаха, че просто не могат да поемат толкова много хора. Заради въведения засилен контрол по по основните контролно-пропускателни пунктове на границата с Унгария се образуваха огромни опашки от автомобили. В същото време около 20 000 души протестираха във Виена срещу отношението към мигрантите - няколко дни след като на магистрала беше открит камион със 71 мъртви сирийци.

Рекорден брой от 2200 мигранти са влезли в Южна Германия за 24 часа, съобщи междувременно АФП, като се позова на говорителка на федералната полиция. Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която се съгласи да приеме всички бежанци от Сирия, съобщи А Ер Де. Германия обяви във вторник, че не е преустановила прилагането на Дъблинския регламент, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в страната, в която са влезли в ЕС, предаде Ройтерс.

Меркел и Рахой търсят решение

Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Мариано Рахой призоваха Еврокомисията да даде предложения за справяне с имигрантската криза. "ЕК трябва да определи кои са сигурните страни на произход и трябва да работим към съгласуване в бъдеще", каза Рахой по време на съвместна пресконференция с Меркел в Берлин. Меркел и Рахой се обединиха и около това, че страните-членки на ЕС трябва да опростят процедурите за обработка на документи на имигранти от страни с войни и крайна бедност. Двамата лидери настояха европейските страни да обединят силите си, за да помогнат на Италия и Гърция да отворят регистрационни центрове. Германският канцлер призова други държави от ЕС да приемат повече имигранти, особено от Сирия. Тя допълни също, че сирийци които пристигат в Германия имат голям шанс да получат убежище и статут на бежанци, напуснали гражданска война. "За онези бежанци, които са преследвани или са избягали от война, трябва да има справедливо разпределение в Европа, основано на икономическата мощ, производителността и размера на всяка страна", изтъкна Меркел.

Търгуват фалшиви сирийски паспорти

Директорът на Фронтекс Фабрис Леджери съобщи, че се е появила нов тип търговия с фалшиви сирийски паспорти, особено в Турция. Целта е да се улесни влизането на мигранти в ЕС. Има хора, които купуват в Турция фалшиви сирийски паспорти очевидно защото са разбрали, че сирийците получават право на убежище във всички страни членки на ЕС, заяви Леджери пред френското радио "Юроп 1". "Хората, които използват фалшивите документи, често говорят арабски. Те може да са родом от Северна Африка или от Близкия изток, но имат по-скоро профила на икономически мигранти", добави той. Засега продажбата на документи не изглежда да оказва негативно влияние върху сигурността на ЕС. "Нямаме обективни данни за влизане на потенциални терористи по този начин", подчерта Леджери, но призова за бдителност на всички граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай