Брюксел разделя ЕС на 9 зони

Брюксел разделя ЕС на 9 зони | StandartNews.com

Брюксел ще поиска от страните членки на ЕС да подават газ на затруднените си съседи при извънредни ситуации като част от предложенията за засилване на енергийната сигурност на страните, зависими от Русия, съобщи Financial Times. Прекъсванията на доставките на руски газ през 2006 г. и 2009 г. разкриха проблеми, които ЕК иска да реши с пакет от предложения за подобряване на способността на ЕС да се справя с бъдещи прекъсвания. Предложенията ще бъдат официално представени следващата седмица.

ЕК заключава, че тогава страните са били уязвими, тъй като са имали малки газови резерви, от една страна, а от друга - са липсвали интерконекторни връзки между тях.

Разделянето на ЕС на 9 газови зони е едно от новите предложения за излизане от газовата зависимост от Русия в критични ситуации. Страните във всяка от тези зони ще бъдат задължени заедно да разработят планове за натрупване на запаси от природен газ и за изграждане на инфраструктура, която ще улесни подаването на синьо гориво между тях. Еврокомисията ще контролира разработките на тези антикризисни планове, както и ще проверява газовите контракти на страните от ЕС преди те да бъдат подписани. В най-уязвимите източни региони на ЕС България ще бъде, логично, в една зона с Гърция, Румъния и останалите балкански страни, кандидат-членки на ЕС. Германия ще бъде включена в една зона с Полша, Чехия и Словакия, а Унгария - с Австрия, Италия, Словения и Хърватска. Другата силно зависима от руския газ страна - Финландия, ще си партнира в доставките на синьо гориво в кризисни ситуации с трите прибалтийски страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай