Брюксел поиска контрол върху газовите сделки

Брюксел поиска контрол върху газовите сделки | StandartNews.com

Нужни са инвестиции от 1 трилион евро в енергетиката на ЕС до 2020 г.

Европейската комисия обяви 25 февруари 2015 г. за рождената дата на Европейския енергиен съюз, след като в сряда еврокомисарите одобриха стратегията за създаването му. Той трябва да даде на Брюксел повече влияние при договаряне на енергийните доставки, очаква се да намали зависимостта от руски газ, както и цената на енергоносителите за крайните потребители. За да заработи механизмът обаче, първо трябва да бъде одобрен от правителствата на страните членки - процедура, която вече среща противници.

Пет са основните цели на съюза - осигуряване на стабилност на енергийните доставки за Европа, по-задълбоченото свързване на европейските национални енергийни пазари, намаляване на енергийните нужди на 28-те, ограничаване на въглеродните емисии и насърчаване на изследванията в областта на енергетиката.

Планът предвижда Брюксел да одобрява всички енергийни договори със страни извън съюза преди подписването им. Приоритетно ще се изграждат нови енергийни връзки между страните членки до създаването на единна ефективна система, която да посреща нуждите на всяка държава в извънредна ситуация.

По-добри енергийни връзки в ЕС могат да спестят на потребителите до 40 милиарда евро на година, обяви еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. При 500 милиона души население това означава около 80 евро на всеки гражданин на ЕС, пресметна той. Необходимо е да се изградят още 2 газови разпределителни центъра в ЕС - в Югоизточна Европа и в Средиземноморието. Развитието на връзките на България към газопреносните мрежи на съседните страни за разширяването на газовия коридор към Южната част на ЕС ще осигури газ от Азербайджан, Туркменистан и Турция. По думите на Канете ЕС цели да разшири доставките на газ и от Алжир и Норвегия. Необходимо е развитието на още терминали за втечнен газ в Европа, това е част от стратегията ни за подсигуряване на доставките, добави еврокомисарят. Шефчович съобщи, че част от новата стратегия е въвеждането на повече прозрачност на договорите и предварителното им задължително съгласуване с ЕК. Той отбеляза, че ЕК ще държи да знае предварително договаряните цена, количества и условия за доставки на енергия. ЕК посочи, че до 2020 г. в енергийния сектор на ЕС е необходимо да бъдат инвестирани над 1 трилион евро. Цените на едро на електроенергията в Европа са с 30%, а на природния газ - със 100% по-високи, отколкото в САЩ.

Сред най-големите противници на Европейския енергиен съюз е Унгария. Само ден след посещението на руския президент Владимир Путин в Будапеща, премиерът Виктор Орбан потвърди, че поверяването на енергийната политика на Брюксел означава отказ от суверенитет и унгарското правителството няма да подкрепи това.

Кери очерта огнева линия около България

Американският държавен секретар Джон Кери очерта "огнева линия" около България на Балканите. Пред Комисията по външна политика на Сената той заяви, че редица европейски страни, сред които Македония, Косово, Сърбия и Черна гора, се намират на "огневата линия", когато става въпрос за отношенията между Вашингтон и Москва. "Когато става въпрос за Македония, Косово, Сърбия и Черна гора, и за страни като Грузия, Молдова, Приднестровието - те се намират на огневата линия", каза Кери в отговор на сенаторски въпрос за руското влияние в Европа.

Първи ден без жертви в Украйна

Украйна преживя първия си ден без украински войник да бъде убит на фронта. Това не се беше случвало поне от няколко седмици във военния конфликт между украинската армия и опълченците в източната част на страната. По този повод Ройтерс обобщава, че отдавна очакваното прекратяване на огъня изглежда е настъпило днес, след като онзи ден сепаратистите започнаха да изтеглят артилерията си от фронта. Правителствените сили обаче обявиха, че за тях е прекалено рано да предприемат изтегляне на тежките оръжия.

Путин: Действията на Киев намирисват на геноцид

Прекратяването на доставкитена газ от Киев за Донбас "намирисва на геноцид", заяви руският президент Владимир Путин. Не стига, че там (в Донецк и Луганск) има глад, и без това Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа констатира, че има хуманитарна катастрофа, ами и спряха подаването на газ! Как се нарича това? Това вече намирисва на геноцид, каза Путин на пресконференция след разговори с кипърския си колега Никос Анастасиадис. По думите му Киев не разбира какво са хуманитарни проблеми, какво е хуманизъм изобщо. "Самото понятие, според мен, вече е забравено", добави Путин. Той предупреди, че Русия ще спре доставките на газ за Украйна, ако Киев не плати, което "ще създаде проблем" и за Европа, но изрази надежда, че до това няма да се стигне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай