Брюксел изготви нова схема за париране на тероризма

Брюксел изготви нова схема за париране на тероризма | StandartNews.com

В съответствие с обявеното от председателя Жан-Клод Юнкер в неговото Обръщение за състоянието на Съюза за 2017 г., се казва в прессъобщение от ЕК. Комисията представи набор от оперативни и практически мерки за по-добра защита на гражданите на ЕС срещу терористични заплахи.

Те са в три направления: защита на обществените пространства, лишаване на терористите от средства за действие и засилване на външната дейност на ЕС за борба с тероризма.

ЕК предоставя 18,5 милиона евро от фонд „Вътрешна сигурност" за подкрепа на транснационални проекти за подобряване на защитата на обществените пространства. През 2018 г. ще бъдат отпуснати допълнителни 100 милиона евро по линия на инициативата „Иновативни дейности за градско развитие" в подкрепа сигурността на градовете. През ноември Комисията ще създаде форум на представители на правоприлагащите органи и мрежа за сигурност на високорискови обществени пространства с цел съвместно обучение за подобряване готовността за действие срещу нападения.

Мерките включват също ограничаване на достъпа до вещества, които се използват за производството на самоделни експлозиви, както и премахване на съществуващите пречки за достъпа до данни за финансови сделки на терористи в други държави членки.

Освен това Европейската комисия разшири сътрудничеството на Европол с трети държави, като до края на годината представи препоръки за преговори за споразумения между ЕС и Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция относно предаването на лични данни между Европол и тези държави за предотвратяване и борба с тероризма и тежките престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай