Брюксел: "Епъл" да плати 13 млрд. евро данъци

Брюксел: "Епъл" да плати 13 млрд. евро данъци | StandartNews.com

Европейската комисия обяви, че американската компания "Епъл" трябва да плати на Ирландия 13 милиарда евро под формата на данъци, които са били спестени неправомерно, съобщи Би Би Си. Според Брюксел правителството на Ирландия е сключило тайна сделка с корпорацията, която й дава недопустими от закона привилегии и позволява плащането на нищожни данъци. И "Епъл" и Ирландия вчера осъдиха решението и обявиха, че ще обжалват.

След тригодишно разследване ЕК е установила, че американската компания е спестила до 13 милиарда евро благодарение на данъчни облекчения, предоставени от ирландското правителство, обяви еврокомисарката Маргрете Вестагер. Според заключението на комисията към "Епъл" е приложено специално отношение. През 2003 г. корпоративният данък за "Епъл" е бил 1%, но през 2014 г. е слязъл на 0.005%. В същото време основната данъчна ставка в страната е 12,5 %.

Както компанията, така и правителството в Дъблин категорично отричат да е извършвано нарушение. "Европейската комисия се опитва да пренапише историята на "Епъл" в Европа, да игнорира ирландските данъчни закони", се казва в съобщение на компанията. "Проблемът на комисията не е колко данъци плаща "Епъл", а кое правителство прибира парите", твърдят американците. От компанията предупреждават, че това решение може да има негативен ефект върху инвестициите и разкриването на работни места в Европа.

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан заяви, че абсолютно не приема тълкуванието на Европейската комисия и веднага ще обжалва решението пред Съда на Европейския съюз. Позицията на министерството му е, че са платени всички данъци, не е предоставяна никаква държавна помощ и правителството не сключва специални сделки нито с компании, нито с който и да е данъкоплатец.

"Трябва да обжалваме, защото това засяга собствената ни данъчна система, предоставянето на данъчна сигурност за бизнеса и пълзящото настъпление на правилата на ЕС в сферата на суверенното право на държавите членки да определят данъчната си политика", заяви Нунан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай