Британските служби събирали снимки от уеб камери

Британските служби събирали снимки от уеб камери | StandartNews.com

ъах

Файлове, датиращи между 2008 г. и 2010 г., изрично посочват, че програмата за наблюдение с кодово име Optic Nerve събира снимки на Yahoo чатове и ги записва в базите данни на агенцията, независимо от това дали потребителите са били цел на секретните служби.

Само за шест месеца през 2008 г. GCHQ е събрала снимки от уеб камерите на над 1.8 млн. потребители на интернет портала Yahoo от целия свят. Голяма част от комуникациите са с интимен и еротичен характер, посочва още изданието.

Optic Nerve е работила поне до 2012 г. Основната цел на програмата е била снимките да се използват за тестове на система за лицево разпознаване, както и за откриване на нови потенциални обекти за разследване.

Optic Nerve е запазвала по една снимка на всеки пет минути, за да се съобразява с хартата за човешките права и за да намали натоварването върху съврърите на CGHQ и NSA, която също е участвала в програмата.

Документите на агенцията описват архива от снимки като огромна своеобразна книга на заподозрени. Причината за избиране точно на Yahoo е оперативна информация, че голяма част от обектите на CGHQ използват услугите на компанията, за да комуникират помежду си.

В документите се посочва, че снимките с еротичен характер са проблем за агенцията. Средно между 3% и 11% от всички кадри от уеб камерите съдържат елементи на еротика, което е проблем както за показването й пред служители, така и за самите системи, тъй като те се объркват. В крайна сметка софтуерът е бил преработен, така че да не запаметява снимки без на тях да има лица.

От полза са били и т.нар. метаданни към видеата. От тях може да стане ясно какви устройства са използвани дори къде се е намирал потребителят.

Yahoo категорично отрича да знае за наличието на такава програма. "Ако този документ е верен, той показва изцяло ново ниво на прескачане на личното пространство на нашите потребители и е напълно неприемливо. Приканваме правителствата по света да реформират законите за шпионаж по принципите, които представихме през декември", казва говорител на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай