Британски университети изместиха Харвард

Британски университети изместиха Харвард | StandartNews.com

Два британски университета изместиха престижния американски колеж "Харвард" в тазгодишната класация на най-добрите висши училища в света на компанията QS, съобщава в. "Гардиън".

Най-добрият университет в света и тази година остава Масачузетският технологичен институт в САЩ. На второто и третото място обаче тази година са британски училища - съответно "Кеймбридж" и "Империъл колидж" в Лондон. "Харвард" остава на четвърта позиция. Петото място пък разделят други два британски университета - "Оксфорд" и "Юнивърсити колидж" - Лондон.
Американски колежи допълват останалите позиции в топ 10 тази година. Това са "Станфорд", Калифорнийският технологичен институт, "Принстън" и "Йейл".

Британските университети отбелязват най-големия си успех в класацията от началото на публикуването й преди 10 години. В топ 30 намират място още "Кингс колидж" в Лондон, университетите в Единбург, Бристол и Манчестър. В топ 70 са още висшите училища в Глазгоу, Уоруик, Бирмингам и Шефийлд.

Най-доброто висше училище извън Великобритания и САЩ пък се оказва Швейцарският федерален институт по технологии, който е поставен на 12-о място.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" също е споменат в класацията. Той е поставен в група висши училища, които са между 651-700 място сред най-добрите в света. Това е и единственият български университет в списъка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай