Британската кралица Елизабет II става на 88 г.

Британската кралица Елизабет II става на 88 г. | StandartNews.com

Лондон. Днес британската кралица Елизабет II навършва 88 години. Тя е родена на 21 април 1926 г. във Вликобритания, но британското семейство празнува както днес, така и през юни всяка година, защото коронацията на кралицата е на 2 юни.

По случай днешния й 88-ми рожден ден бе представен нов официален портрет на кралицата. Той представлява черно-бяла снимка, която е направена през март в Бъкингамския дворец, а неин автор е известния британски фотограф Дейвид Бейли. Снимката е направена заради кампания на правителството за привличане на туристи, студенти и бизнесмени във Великобритания.

„Елизабет II има благосклонни очи с хитро пламъче в погледа. Винаги съм харесвал силните жени и тя е една много силна жена", каза фотографът, който е снимал стотици известни личности, сред които и кралицата.

Данни на Националната агенция за туризъм показват, че монархията има приход от 500 милиона британски лири годишно.

Елизабет II е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. Тя се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън през 1947 г. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет управлява монархията от 1952 г.

След 2-те световни войни Великобритания като институция почти изчезва от Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза". Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността" е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай