Brexit изтри 2 трилиона долара от пазарите (ОБЗОР)

Brexit изтри 2 трилиона долара от пазарите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Великобритания каза "не" на оставането си в ЕС и хвърли Европа и световните пазари в ужас. Лирата поевтиня, пазарите загубиха 2 трилиона долара, а големи компании заговориха за напускане на Великобритания и преместване в друга страна-членка на ЕС. В същото време резултатите от референдума създадоха сериозно напрежение и сред българите, учещи и работещи на Острова.

Франция и Германия отварят врати за компании и банкери от Великобритания

Политически шок за Европа, рекорден спад на лирата и изтрити 2 трилиона долара от световните пазари. Такъв беше ефектът на резултатите от референдума във Великобритания, на който 51.9 на сто от британците гласуваха "за" напускане на ЕС, а 48.1 процента – против. И ако фактическото излизане на страната от обединена Европа може да стане факт чак след две години, то непосредственият ефект от вота пролича по поведението на борсите. Решението за напускането изправя петата по големина в света икономика пред дълбока несигурност за перспективите на растежа и за привлекателността й сред инвеститорите. Това от своя страна дава повод за прогнози, че част от банкерите от Лондонското Сити ще се преместят в други европейски страни като Германия и Франция, а големи интернационални компании също ще изберат други страни-членки на ЕС.

Веднага след като станаха ясни резултатите от референдума, паундът се срина до нива от 1985 г. В един момент лирата се търгуваше за 1,3236 долара – спад с повече от 10%. В ранния следобед днес британската валута частично възвърна стойността си, но все още беше с 8% по-евтина. Спрямо лева британският паунд падна с 13 ст. След като в деня на референдума британската валута поскъпна до 2,55 лв., в деня в който резултатите станаха ясни, фиксингът на БНБ беше определен на 2,422 лв., което е рязко понижение с над 5%. Борсите също бяха сериозно засегнати от решението на британците. Индексът FTSE 100 в началото на борсовата търговия падна с над 8%, след което върна част от позициите си, но все пак спадът остана около 2,5%. Централната банка на Великобритания обяви, че следи отблизо ситуацията и ще предприеме всички необходими мерки, за да запази монетарната стабилност.

Очаквано акциите на банките пострадаха най-много като тези на "Лойдс", "Барклис" и "Роял банк ъф Скотланд" в един момент бяха поевтинели с цели 30 процента. И трите индекса при отварянето на Уолстрийт снощи започнаха със загуби, като малко преди 18 ч. българско време обезценяването им бе в рамките на 2.5%. Акциите на банките са сред най-засегнатите като поевтиняват с около 5 на сто. Книжата на "Морган Стенли" се сринаха със 7%. Борсите в периферията на еврозоната бяха най-губещите в света. Акциите в Гърция, Италия и Испания бяха най-поевтиняващите. Индексите на борсите там отбелязаха най-лошия си ден от 2008 г. насам. В ранния средобед водещият индекс АSE в Гърция пропадна с 16%. Към края на днешната търговия спадът беше ограничен до 13,4%. Борсовите индекси в Испания IBEX 35 и в Италия FTSE MIB потънаха с близо 12%. В Португалия индексът PSI се понижи с близо 7%.

В резултат на всички тези трусове по световните борси само за ден от стойността на акциите, търгувани на капиталовите пазари по света, бяха изтрити 2 трлн. долара. Оценката само за европейския капиталов пазар е за загуба на 1 трлн. долара. Очаквано инвеститорите потърсиха убежище във високорейтинговите държавни облигации, японската йена и златото, чиято цена се повиши. Златото поскъпна с малко над 5 на сто в европейската търговия, а петролът сорт брент поевтиня с над 4 на сто.

Бизнесът във Великобритания и по целия свят също бе в шок от решението на британците. В самото Обединено кралство – от инженерната група Rolls-Royce и фармацевтичния гигант AstraZeneca до строителни предприемачи и производители на шотландско уиски, се готвят за разриви в краткосрочен и дългосрочен план. Най-големият британски производител на автомобили – Jaguar Land Rover, прогнозира, че годишната му печалба може да се свие с 1 млрд. паунда до 2020 г., ако Великобритания се завърне към правилата на СТО при търговията си с Европа. Акциите на собственика на компанията – индийската Tata Motors, се сринаха с над 10%. Производителите на шотландско уиски, които изнасят около 90% от производството си, подчертават важността на ЕС, който поема една трета от износа. Отпадането на членството в евросъюза обаче ги изкарва и от преговори с бързоразрастващи се пазари като Индия, където има 150% мито върху вносните алкохолни напитки.

Междувременно започна да се говори, че други страни-членки на ЕС може да извлекат икономическа изгода от решението на Великобритания да напусне съюза. Страни като Франция и най-вече Германия се надяват да привлекат на своя територия голяма част от финансовите услуги, които досега се развиваха във Великобритания. Експертите са единодушни, че един от най-големите ефекти от Brexit ще бъде за Лондонското Сити. Според някои изчисления близо 20 000 банкери от Сити-то може да се преместят във Франкфурт, където е централата на Европейската централна банка.Париж също се надява да привлече част от служителите на лондонските банки. Най-логичният извод е чуждите банки с широка дейност в Лондон да преместят част от персонала си в градове на страни от еврозоната, където вече работят като Франкфурт, Дъблин, Париж, Варшава или Лисабон. Това обаче ще фрагментира сектора на финансовите услуги в Европа и ще отслаби капацитета на Европа за конкуренция в световен мащаб, коментира „Гардиън". В областта на застраховането се говори, че азиатски финансови сектори като Сингапур и Токио може да откраднат „бизнеса" на Лондон. Холандия пък може извлече полза, приемайки големи транспортни компании.

Пазаруване в британски сайтове и екскурзии до Острова са новият хит

Гурбетчии бързат да хванат последния влак

Който не е обърнал заработеното в евро, олекна със спестяванията

Нова емигрантска вълна се очаква след Brexit. Стотици българи стягат куфари за Острова, за да хванат последния влак за работа там. "Тръгваме сега, защото ако Великобритания излезе от ЕС, няма да ни пуснат изобщо. Отидем ли в момента, има шанс да си оправим престоя. Ако ни изгонят, поне ще сме изкарали прилични пари", коментира 35-годишният Атанас Николов от Кърджали. Той и съпругата му летят от стария терминал в София за Острова заедно с приятелско семейство, което вече трета година работи във ферма. Миналото лято са им плащали по 6 паунда на час, а сега са се договорили тарифата да е по седем.
Тези българи, които в момента си вадят хляба на Острова, пък трескаво обръщат спестяванията си в евро и долари, за да не загубят, ако лирата падне още. "Някои се сетиха и го направиха преди референдума. Тук обаче всички говореха, че е абсурд Великобритания да напусне ЕС. Затова сега олекнахме доста със спестените лири", заяви Гинчо Марчев, който работи в консервен завод край Лондон.
Повечето нашенци са отменили пътуването към родината за летни ваканции, защото не са сигурни дали ще могат да се върнат и запазят работните си места.
Българите, които трайно са се установили на Острова, като цяло са в шок от Brexit. Повечето от тях се надяват, че след отделянето на Великобритания от ЕС няма да загубят бизнеса и препитанието си. Легално в кралството работят около 55-60 хиляди българи, но поне още толкова преживяват там под някаква форма.

Родната борса потъна с 1,13%

Българската фондова борса (БФБ) не остана изолирана от случващото се на световните капиталови пазари, след като решението за Brexit доведе до масирани разпродажби. В началото на търговията днес родният пазар беше сред най-губещите в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Водещият индекс на БФБ SOFIX потъна с 2%. До края на деня обаче SOFIX възвърна част от позициите си, като търговията завърши със спад от 1,13%. В края на деня SOFIX потъна до 456,37 пункта, като остана под нивото от 460 пункта, достигнато преди два дни за първи път тази година. Широкият индекс BGBX40 се понижи с 1,5% до 89,40 пункта. Дневният оборот на регулирания пазар на БФБ достигна 1,474 млн. лв., а сключените сделки бяха 296.

Амазон и Гуъл може да си тръгнат

Излизането на Великобритания от ЕС може да донесе сериозни негативни за развитието на технологичния сектор на Острова, а редица американски технологични фирми може да се оттеглят от страната. Според Сам Шед от Business Insider по-конкретно това може да се случи с Амазон и Гугъл. Двете компании бяха заявили през миналата година плановете си да изградят нови бизнес центрове, в които да настанят хиляди свои служители във Великобритания. На тези планове обаче може да се сложи преждевременно край, ако британците напуснат ЕС. Гугъл има проект за огромен мегаофис в Кингс Крос, но той е в застой от известно време насам, може би защото компанията чака финалния резултат от референдума. Повечето компании от американската Силициева долина гледат на Обединеното кралство като на вход за пазара на ЕС и посредник за диалога с политиците в Брюксел. Но влиянието на Великобритания върху европейската политика, заедно с достъпа до 500 милиона души в рамките на Европа, може да се понижи сега.

Чакат рецесия и повече безработица

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза изправя петата по големина в света икономика пред дълбока несигурност за перспективите за растежа и за привлекателността й сред инвеститорите. Този вот би могъл да засегне и други икономики в Европа и извън нея, коментира Ройтерс. Очаква се вотът да нанесе удар на растежа във Великобритания най-малкото в краткосрочен план, а може да тласне икономиката и към рецесия. Би могъл да накара "Банк ъф Ингланд да понижи лихвените проценти до нула и да тества готовността на кредиторите да продължат да финансират дефицита по текущата сметка на страната. Занапред последиците от референдума ще зависят от това какъв вид търговски отношения може да договори Великобритания с ЕС, на който се пада близо половината от износа й. Британската икономика ще нараства по-бавно извън ЕС, според поредица от прогнози, направени преди референдума от правителството, централната банка, британски институти, международни организации и стотици учени. Анализатори прогнозираха преди референдума, че валутата ще спадне допълнително в случай на Brexit.

Повечето експерти са на мнение, че равнището на безработицата във Великобритания, което сега бележи 10-годишен минимум от 5 процента, ще се повиши след напускане на ЕС, макар след финансовата криза Великобритания да успя да избегне загуби на работни места в такъв мащаб, какъвто се наблюдаваше в други страни.
Както и след кризата заплатите вероятно ще понесат удара от всякакво забавяне след Brexit, според МВФ.

Посланик Хопкинс: Условията за работа остават

Българските граждани ще продължат да се възползват от свободното пътуване и условията за работа, както и до сега. Това обеща посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, която днес се срещна с външния министър Даниел Митов. Двамата се срещнаха, за да обсъдят последствията от Brexit. "Ще се стремим да гарантираме плавен и балансиран преход към новите отношения между Великобритания и ЕС на основата на общите ни цели", подчерта Хопкинс.

Ниският курс на лирата се оказа златна мина за онлайн търговията. Голяма част от английските сайтове предлагат доставка до България, а сега и без това изгодните цени са още по-привлекателни. Туристически агенции пък започнаха ексклузивно да предлагат екскурзии за Великобритания. От една страна, заради поевтиняването на паунда разходите са по-малки. От друга, при най-лошия сценарий за излизане на Обединеното кралство от ЕС може да се върнат визите и достъпът до Острова да бъде по-труден.  

Таксите за студентите ни няма да скачат

Запазват се условията за прием и финансиране на български студенти в Обединеното кралство независимо от излизането на страната от Европейския съюз. Това съобщиха от консултантската компания "Интеграл", която е координатор на международния проект "Световно образование" за България, Румъния, Хърватия и Албания.
В последните часове консултантите са били засипани от многобройни запитвания от родители, студенти и медии. В момента на Острова има около 6000 наши студенти.
"Процесът на прием в Обединеното кралство няма да се промени в следващите години, като всички студенти от България, приети в бакалавърска или магистърска степен, ще запазят статута си и начина на финансиране, които са получили или ще получат в близките поне две години", уверяват от "Интеграл". Brexit нямало да се отрази на схемата на финансиране на образованието, тъй като Великобритания е член на Европейската икономическа зона (ЕЕА) - членство, което не е обвързано с членство в ЕС. "Британската компания за студентско кредитиране (Students Loan Company) и към момента отпуска студентски кредити на студенти както от страни членки и на ЕС, така и на ЕЕА", посочват консултантите. Според живеещия в Лондон Нишан Джингозян обаче излизането от ЕС означава, че следващите български студенти ще плащат тройно по-високи такси. Вместо по 3000 лири годишно или на семестър според университета те ще плащат по 10 хил. лири, твърди той. Според изчисленията му 50 хил. лири ще са нужни, за да завърши един българин във Великобритания.

"Райънеър" пуска билети по 10 паунда

Ирландският нискобюджетен превозвач "Райънеър" (Ryanair) пусна за 24 ч 1 млн. билета, които струват 9,99 паунда. Това стана няколко часа след като стана ясен резултатът от референдума във Великобритания. До логото на кампанията, която ще трае само 24 ч, са сложени снимките на трима британски политици, отявлени противници на оставането в ЕС - бившия кмет на Лондон и евентуален нов премиер на страната Борис Джонсън, националиста Найджъл Фараж и на Майкъл Гоув, министър на правосъдието. Тримата са представени като популярния триптих от маймуни, всяка от които е закрила по нещо - ушите, очите и устата. 

Чакаме прилив на британски туристи

България като нискобюджетна туристическа дестинация ще спечели от изхода от референдума във Великобритания, коментира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Последствията от допитването ще доведат до намаляване на покупателната способност на гражданите на Великобритания. Англичаните ще обеднеят, няма да имат достатъчно пари за пътуване, но това не се отнася за нискобюджетните дестинации като България, коментира експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай