БОЗАР приема културната ни програма през 2018 г.

БОЗАР приема културната ни програма през 2018 г. | StandartNews.com

Белгия ще предостави най-добрите пространства в прочутия Център за изкуства БОЗАР /BOZAR/ в Брюксел за откриването на културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това стана ясно днес по време на срещата на министър Вежди Рашидов с артистичния директор на Центъра - Пол Дюжарден. Рашидов е на посещение в Брюксел за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз във формат „Образование, младеж, култура и спорт".

Центърът за изкуства БОЗАР е най-престижното пространство за творчески изяви в центъра на Брюксел. Центърът е изграден след Първата Световна война и е разположен на 33 000 кв. м площ. Той притежава и една от най-известните концертни зали с 2 200 места, както и много пространства за експозиции, информират още от пресцентъра на културното министерство.

Традиция е държавите, които председателстват Съвета на Европейския съюз, да се представят в БОЗАР. Пол Дюжарден увери министър Рашидов, че за българския талант ще бъдат отредени всички зали, които са ни необходими за старта на културната ни програма за Българското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г. Той гарантира пред нашия министър на културата, че БОЗАР ще е основната платформа за представянето на артистите ни в центъра на Брюксел. Пол Дюжарден отбеляза също, че е впечатлен от опита и усилията на българското Министерство на културата в опазването на уникалното ни наследство с европейски средства – както от осъщественото през първия мандат на министър Рашидов, така и от работата, която продължава и сега.

Вежди Рашидов покани Пол Дюжарден да посети България в удобно за него време, след което работни групи ще определят параметрите на представянето ни със запомняща се културна програма в Брюксел през 2018 година.

„Европа не познава достатъчно добре богатството на България и българския талант, затова сме длъжни да направим всичко, зависещо от нас, за да разкрием още по-пълно силата на творчеството на българските автори и изпълнители, да направим още по-забележими постиженията на българските артисти по света", обобщи в края на разговора министър Вежди Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай