Бойскаутът, който стана президент

Бойскаутът, който стана президент | StandartNews.com

Дядото на Анджей Дуда се сражавал срещу руснаците и срещу германците

В автобиографията на новоизбрания президент на Полша Анджей Дуда пише следното: "През 1984-а влязох в редиците на бойскаутите от Краков и след година станах групов отговорник". Дуда често и с гордост споделя за дългогодишната си дейност като бойскаут. Дали обаче това е толкова важно за един водещ политик? Да, в Полша това е така. Понятието "бойскаут" е станало мит, свързан с качества като патриотизъм, честност и жертвоготовност. Скаутите, момчета и момичета, са се борили и умирали по време на Варшавското въстание през 1944 г., станало синоним на полския патриотизъм. Тази героична епопея е жива и до днес в съзнанието на много поляци. Дуда умело втъка патриотизма в своята предизборна кампания, при това с успех.

Неговите избиратели искаха един патриот, който да се грижи за тях и който ще стори всичко за тях и за Полша.
43-годишният юрист навлиза ненатрапчиво в политиката. В началото на 2000 г. е член на либералната партия "Съюз на свободата" (UW). През 2005 г. завършва право в родния Краков, създава адвокатска кантора и става не само член на спечелилата изборите националноконсервативна партия "Право и справедливост", но и юридически консултант на партийната фракция. След това кариерата на младия политик се развива стремглаво. Първо става зам.-министър на правосъдието, след това държавен секретар в президентската канцелария на Лех Качински. Дуда прави бърза и многообещаваща политическа карира, все под попечителството на Качински.

През април 2010 г., когато Лех Качински загива в катастрофата над Смоленск, Дуда се оттегля от политиката и се завръща в Краков. Остава депутат и говорител на "Право и справедливост", но почти никой не му обръща внимание. Също така незабелязано протича кариерата му и на евродепутат от фракцията на консерваторите и реформаторите. Докато в края на 2014 г. Ярослав Качински, братът близнак на Лех, не хвърля бомбата, като номинира Дуда за кандидат за президентския пост. Самият председател на "Право и справедливост" остава в сянка.

Дуда даде големи обещания - реиндустриализация на Полша, укрепване на селското стопанство и социална справедливост. И по-дребни - безплатни детски градини и премахване на радио и тв таксите. Към щекотливите теми за партията като хомосексуалните партньорства и оплождането ин витро подхожда много предпазливо. Така печели червени точки сред вярващите католици, от една страна, и си осигурява гласовете на нерешителните избиратели от политическия център, от друга. Дуда подхожда умело и към европейските теми. Еврото ще бъде въведено в Полша едва "когато всички поляци печелят колкото и хората на Запад". Избягва директните атаки срещу ЕС, срещу когото нямал нищо против, докато са гарантирани интересите на националните държави.

Дуда винаги се позовава на своята честна дума. "Аз винаги държа на думата си", заяви той в края на предизборната си кампания. Съпругата му Агата също подчертава неговата благонадеждност. Двамата се женени от 20 г. и имат дъщеря Кинга (20 г.). Запознали се още в училището в Краков, където Агата Дуда и до днес преподава немски език. Преди президентските избори в Полша по-известен беше бащата на Агата - писателят Юлиан Корнхаузер. Но и в родословното дърво на Дуда има известни личности. Най-вече неговият дядо - кавалерист, "който се сражавал срещу руснаците през 1920 г., а през 1939 г. срещу германците", както пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай