Борят затоплянето с екоменю

Борят затоплянето с екоменю | StandartNews.com

Днес в Париж бе официално открита конференцията на ООН за климата, която се очаква да завърши с историческо споразумение за нов подход за борба с климатичните промени и ограничаване на затоплянето. На срещата присъстват около 150 държавни и правителствени ръководители, както и делегати на 195 страни от целия свят, а речи ще държат лидерите на 147 държави. Конференцията бе открита с минута мълчание в памет на жертвите от атентатите, извършени наскоро в редица страни, сред които и Франция, уточни АФП. Срещата ще продължи до 11-ти декември, като двуседмичните напрегнати разговори ще са насочени към постигане на споразумение, което да съдейства за предотвратяване на най-опустошителните последици от глобалното затопляне и да предефинира икономиката на 21 век.

Според експерти дори всички обещания, дадени от страните досега за намаляване на емисиите, бъдат скрепени със сделка в Париж и приложени в бъдеще, това все пак ще доведе до затопляне от 2.7 градуса по Целзий. Това е с около 1 градус по-малко от това, което ще се случи без постигането на споразумение, но все пак е недостатъчно, което е разочароващо за островните държави и други страни, за които дори малките температурни промени могат да имат огромен ефект.

В първия ден от конференцията своите послания отправиха множество от световните лидери, като сред първите бе американският президент Барак Обама, който заяви, че САЩ разбират, че носят отговорност за затоплянето на климата на планетата и призова световните лидери да действат сега, за да гарантират бъдещето на света. След като описа заплахите от потопяването на цели страни, от изоставянето на огромни градове и от все по-катастрофални наводнения и природни бедствия, президентът на САЩ подчерта, че "ние сме в състояние да променим тази мрачна перспектива".
Руският президент Владимир Путин заяви в речта си, че до 2030 г. Русия ще намали вредните емисии в атмосферата до 70% в сравнение с 1990 г. "Към тази цел Русия ще се стреми чрез революционни енергоспестяващи решения, включително и чрез нови нанотехнологии", посочи той. Китайският президент Си Цзинпин от своя страна заяви, че всички страни трябва да могат сами да избират пътищата за решаване на проблема с глобалното изменение на климата. Той призова за "цялостно, балансирано и обединяващо споразумение" за изменението на климата. Според него развитите страни трябва да плащат за борбата със затоплянето.

Френският президент Франсоа Оланд също призова за силно споразумение за борба с климатичните промени, като заяви, че "никога досега не е имало толкова високи залози на международна среща". "Не избирам между борбата с тероризма и борбата с глобалното затопляне", заяви Оланд.

Френският президент предупреди, че климатичните промени ще предизвикат още повече конфликти за ресурси, и подчерта, че залогът на сегашната конференция за климата е основно мирът.

Френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства форума тази година, пък каза, че успехът все още не е гарантиран, но е постижим.

Дългоочакваната среща за климата се провежда в конферентния център в парижкото предградие Бурже, като тя преминава при изключително засилени мерки за сигурност. Множеството речи на световните лидери се провеждат едновременно в две пленарни зали, наречени на две от най-големите френски реки - Сена и Лоара. Обръщенията вчера бяха прекъснати от официален обяд даден в чест на присъстващите държавни и правителствени ръководители. За приготвянето му се погрижиха петима знаменити майстор-готвачи, които бяха подготвили екологично меню, съобразено с "околната среда и висшите френски гастрономически достижения, но без излишна показност". В него бяха включени супа от бяла ряпа, ризото, желирано пилешко бяло месо и известната торта "Париж-Брест". Вечерта френският президент пък се очакваше да даде официална вечеря за лидерите в Елисейския дворец.

Половин милион на протест срещу затоплянето

Над половин милион души в 175 страни излязоха на протест в неделя вечер и призоваха за твърди ангажименти срещу глобалното затопляне. Някои от протестите прераснаха и в насилие, като само в Париж бяха арестувани над 300 души.
Въпреки извънредното положение и забраната за демонстрации в Париж, стотици парижани излязоха да протестират във френската столица и образуваха жива верига по бул. "Волтер". В неделя на "Площада на Републиката" пък се стигна до размирици, които завършиха с 317 задържани. Защитниците на околната среда са започнали да замерят органите на реда с камъни и дори с бурканите за свещи, поставени в памет на жертвите от терористичните атентати. Президентът Франсоа Оланд осъди остро протестите на екоактивисти в Париж.

"Тези демонстрации не са разрешени. Узнахме, че е имало хулигански елементи, които между другото нямат нищо общо с природозащитниците", коментира Оланд. Той определи като достоен за още по-голямо съжаление и дори скандален факта, че протестите са били проведени на място за поклонение в памет на жертвите при атентатите.

Междувременно протестиращи срещу глобалното затопляне излязоха по улиците и на други големи градове. В Лондон протестираха над 50 000 души, част от тях дошли от Франция. В Амстердам се събраха близо 7000 души, мнозина на велосипеди, въпреки студеното и дъждовно време. В Атина демонстрантите бяха хиляда, в Стокхолм - четири хиляди. Близо 17 хиляди души пък преминаха по улиците на Берлин и стигнаха до Бранденбургската врата, където бе поставен огромен надуваем земен глобус. В Мадрид се събраха близо 20 хиляди души, според Грийнпийс, а на другия край на планетата, в Австралия, демонстрантите в Сидни бяха 45 хиляди, издигайки лозунги "Няма планета Б" и "Световна солидарност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай