Борисов се чу с Меркел преди Прага

Борисов се чу с Меркел преди Прага  | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял тази вечер по телефона с германския канцлер Ангела Меркел. Това стана ясно преди минути от съобщение на пресслужбата на правителството. Премиерът ще вземе участие утре, 15 февруари, в Срещата на върха на Вишеградската група.

Форумът се провежда в Прага и на него ще бъде отбелязана и 25-годишнината от учредяването му.

Участието на премиера Борисов беше обсъдено по-рано през седмицата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На срещата в Прага държавните и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, на която са поканени премиерът Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов, ще обсъдят мерки за защита на външните граници на ЕС.

В рамките на посещението си министър-председателят ще се срещне и с чешкия си колега Бохуслав Соботка.

Премиерът Борисов ще бъде придружван от министъра на външните работи Даниел Митов.

Премиерът запозна Ангела Меркел с позицията на България за предстоящата утре в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и потвърди още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция, съобщиха още от Министерски съвет.

Премиерът подчерта необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като засвидетелства готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът подчерта важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.

Борисов призова канцлера Меркел за подкрепа в усложнетата ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки всеки ден, се казва в съобщението за телефонния разговор между държавните ръководители на България и Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай