Борисов към Брюксел: Искаме ясна позиция за "Белене" и газа

Премиерът се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Борисов към Брюксел: Искаме ясна позиция за "Белене" и газа | StandartNews.com

Парите, които трябва да се плащат, не може да са само български проблем, посочи премиерът

Премиерът Бойко Борисов поиска ясна позиция от Брюксел за бъдещето на големите енергийни проекти у нас. Това стана ясно от думите му пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, посветено на решението на Великобритания да напусне ЕС. Премиерът се е срещнал с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и е поискал ясна подкрепа за строежа на газов хъб край Варна, както и съвет за действията след арбитража за АЕЦ "Белене", който осъди НЕК да плати около 600 млн. евро за произведено от руската "Атомстройекспрот" ядрено оборудване.

"Ние винаги сме твърдели, че България може да работи по големи енергийни проекти, свързани с Русия, само като европейски проект. Видяхме, че всички останали опити от предишни правителства бяха тежко санкционирани с наказателни процедури от ЕК. Затова използвахме вчера /във вторник б. ред./ да се видим с екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, носехме аргументи за делото с АЕЦ "Белене", "Южен поток", хилядите тръби на нашите пристанища, с на практика неподписан досега отказ от "Южен поток" от руска страна и от наша. Те се ангажираха и добре разбраха какво комисията трябва да направи по въпроса", поясни премиерът. Той заяви, че иска Европейският съвет да бъде солидарен с това, което България направи като лоялен член.

И добави: "Дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят "Южен поток" да се строи като частен обект, дали Гърция и Турция по "Турски поток" ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не бъде заобиколена Украйна. Ще им напишем това писмено и ще искаме ЕК да отговори писмено. За да не се дава непрекъснато възможност на опонентите ни да ни атакуват, че сме лоялни, че сме доказан член на ЕС, и само да ни тикат към въоръжаване и флотилии", заяви премиерът. Той посочи, че така, както сме лоялен член на НАТО, искаме Съветът и ЕК да знаят какви пари трябва да плати България за подписаните договори. "Не може това да е само български проблем. Когато трябва да се спира - да е общ проблем, а когато трябва да се плаща - да е само български проблем", отсече Борисов. Премиерът съобщи още, че българският външен министър ще бъде на 1 и 2 юли в Сочи, където ще има срещи със своите колеги от Турция и Русия.

След политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък, коментира Борисов решението за Brexit. "Сега, когато британците виждат всеки ден какво се случва с борсите, парите и имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика и финанси отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили, посочи премиерът. Борисов изрази надеждата с Камерън да останат приятели и британският премиер, вече като депутат, да съумее да защити ЕС, както го е правил в кампанията за референдума, но с повече аргументи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай