Борисов и Туск с телефонен разговор преди еврофорум

Борисов и Туск с телефонен разговор преди еврофорум | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха днес подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в Братислава на 16 септември, съобщиха от правителствената информационна служба.

Инициативата за телефонния разговор беше на Доналд Туск, който ще проведе предварителни консултации и с останалите членове на Европейския съвет.

Доналд Туск отбеляза, че основна тема на предстоящия форум ще бъде кризата с мигрантите в Европа и търсенето на единно европейско решение. В този контекст премиерът Борисов го запозна с проведените разговори в Турция с президента Ердоган и с министър-председателя Йълдъръм, както и с обсъжданията в по-широк формат, на които домакин беше канцлерът на Германия Ангела Меркел. Министър-председателят представи актуалната ситуация по българските граници, както и действията, които страната ни предприема, за да ограничи навлизането на нелегални мигранти на територията на Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов потвърди позицията си, че държавите от ЕС и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си и всички страни солидарно да положат усилия за изпълнение на постигнатите до момента договорености и поети ангажименти.
„Лично съм убеден в думите Ви и съм готов да съдействам и помогна, за да се постигнат практически резултати. За нас България е важен партньор и разчитаме на Вашата преценка като министър-председател", заяви в разговора Туск. Той поздрави премиера за активната дипломация, проявена при срещите в Турция и в Германия като допълни, че този подход следва да продължи и занапред.

Борисов и Туск отбелязаха, че изпълнението на споразумението от март е в основата на партньорските отношения между ЕС и Турция. Председателят на Европейския съвет посочи също, че при дискусиите в словашката столица ще настоява да се стигне и до обединена позиция за подкрепа на българската държава, която като външна граница на ЕС в момента предотвратява разрастването на мигрантската криза. Той предложи на премиера Борисов да представи допълнителните искания на страната ни за подпомагане с финансов, човешки и технически ресурси.

Двамата обсъдиха възможността за визита на Доналд Туск в България, при която заедно да посетят границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай