Бонуси за Шотландия (ОБЗОР)

Бонуси за Шотландия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Независимостта бе отхвърлена за сметка на по-широка автономия от Лондон

Шотландците отхвърлиха предложението за отцепване от Обединеното кралство и създаване на независима държава, но си спечелиха сериозни бонуси от Лондон. След като референдумът за отцепването не мина, Шотландия ще получи обещаните седмица преди гласуването по-широки правомощия по отношение на данъците, социалните помощи и бюджета. Областта е на път да се пребори и за ненамеса на Лондон в много местни въпроси и на практика оставането в съюза ще й донесе само позитиви.

Британският премиер Дейвид Камерън приветства резултатите и заяви, че обещанието за по-широка автономия ще бъде изпълнено. В речта си обаче премиерът повдигна и друг въпрос - за даването на аналогични правомощия и свободи и на другите региони на Обединеното кралство - Англия, Уелс и Северна Ирландия. Ако това намерение стане факт, Великобритания може да се превърне във федерация, в която отделните региони нямат право да се намесват във вътрешните си работи.

"Дебатът бе разрешен за идното поколение, или както Алекс Салмънд каза - може би за един цял човешки живот", заяви Камерън в речта си след излизането на резултатите. "Всички чухме волята на шотландския народ", добави той.

След това премиерът отвори въпроса за автономията на останалите региони в кралството, освен Шотландия. "В Уелс имаше предложение да се дадат на местното правителство и парламент повече правомощия и искам Уелс да бъде в сърцето на дебата как да накараме Обединеното кралство да работи за всички нации", посочи Камерън. "В Северна Ирландия трябва да работим, за да сме сигурни, че прехвърлянето на институциите работи ефективно. Милионите гласове на Англия също трябва да бъдат чути", заяви Камерън. Той обясни, че също както шотландският парламент ще може да гласува по местни въпроси, без в това да се намесва Уестминстър, така и депутатите от Англия трябва да имат право да приемат закони, касаещи развитието на техния регион, без в решенията да участват шотландците. Същото трябва да важи и за Уелс и Северна Ирландия, посочи Камерън. Премиерът обаче уточни, че тези въпроси трябва да бъдат решени едновременно на национално ниво.

Камерън посочи, че изпълнението на плана за Шотландия ще наблюдава лорд Смит от Келвин. До ноември трябва да бъде постигнато съгласие за новите правомощия за данъчната политика, държавните разходи и социалните помощи, а конкретните проектозакони трябва да бъдат внесени в парламента до януари. По думите на Камерън обаче реалното прилагане на реформите може да започне едва след парламентарните избори във Великобритания догодина.

Борсата и лирата леко нагоре

Запазването на съюза между Шотландия и Великобритания успокои инвеститорите и това се отрази на финансовите пазари. Лондонската фондова борса отчете ръст, английската лира също тръгна нагоре след оповестяването на резултатите.
Основният индекс в Лондон FTSE 100 се покачи с 0,65 % до ранния следобед в петък. Британската лира пък рано сутринта отчете двегодишен максимум спрямо еврото и двуседмичен пик спрямо щатския долар. В следобедните часове преднината намаля, но положителните нагласи сред инвеститорите и бизнеса останаха.

Най-големите печеливши в петъчната търговия се оказаха банките. "Роял банк ъв Скотланд" поскъпна с 2,6 %. По-рано банката се включи в дебата за независимостта, като обяви, че ако Шотландия се отцепи, може да премести централата си в Англия. Сега банката обяви, че няма да предприема подобен ход, след като съюзът се запазва. Акциите на банката "Лойдс" също поскъпнаха вчера с 2 %.

Елизабет II следи резултата цяла нощ

Британската кралица Елизабет Втора отложи планиран бал в четвъртък вечерта, за да може да следи отблизо резултатите от референдума в Шотландия, съобщава в. "Дейли мейл".

Тя била информирана непрекъснато за последните резултати от преброяването на бюлетините от съветниците си. Екипът й пък трябвало да се събере късно през нощта, за да изгради официалната позиция на кралския двор за референдума. Очаква се в идните дни кралицата да излезе с официално изявление по темата.

Радост в САЩ, ЕС и НАТО

Президентът на САЩ Барак Обама приветства оставането на Шотландия във Великобритания, след като усилено призоваваше шотландците да не се цепят. "Чрез дебатите и разгорещените, но мирни дискусии шотландците напомниха на всички огромния принос, който има Шотландия за Великобритания и за света, като в същото време подкрепиха задържането на областта в Обединеното кралство", заяви Обама.

Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу също бе доволен от резултатите. "Приветствам решението на шотландския народ да подкрепи единството с Обединеното кралство. Този резултат е добър за обединена, открита и по-силна Европа, каквато ЕК защитава", се казва в изявление на Барозу.

Резултатът зарадва и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. "Напълно уважавам избора, който направиха жителите на Шотландия", се казва в неговото комюнике.

400 000 гласа решиха референдума

Референдумът за независимостта на Шотландия бе отхвърлен в полза на оставането във Великобритания, сочат окончателните резултати от гласуването, публикувани в петък. Привържениците на кралицата спечелиха с неочаквано голяма преднина от 10 процентни пункта или около 400 000 гласа. Според анализатори резултатът се дължи отчасти на обещанието на британския премиер Дейвид Камерън да даде по-широка автономия на региона, окачествено като опит за подкуп дни преди гласуването. Така въпреки че мнозинството от шотландците подкрепиха запазването на съюза, практически и те гласуваха за реформиране на Обединеното кралство.

Референдумът премина с рекордна избирателна активност и минимален брой нарушения и невалидни бюлетини. 97% от шотландците се бяха регистрирали предварително за гласуването, а реалната избирателна активност бе над 85%. Така отговорът "Не" на въпроса "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?" спечели 2 001 926 гласа, а предложението за отцепване бе подкрепено от 1 617 989 души. В проценти това означава 55% за съюза срещу 45% за отцепването. Реалната разлика сериозно се разминава с предварителните прогнози за едва 3-5% преднина за поддръжниците на кралицата.

Гласуването не мина и без някои проблеми и опити за измами. Властите разследват 10 случая в Глазгоу на неправомерно гласуване. Избиратели се оплакали, че щом пристигнали в секциите, се оказало, че някой вече е гласувал с тяхното име.

Новината за оставането в кралството донесе облекчение в Лондон, САЩ и Европа, а премиерът на Шотландия Алекс Салмънд, който водеше кампанията за независимостта, призна загубата си и подаде оставка. Близо 12 часа след окончателните резултати той обяви, че ще се оттегли и като лидер на Шотландската национална партия, след като каузата му загуби.
"Времето ми като лидер почти свърши, но за Шотландия кампанията продължава и мечтата никога не трябва да умира", каза Салмънд. "Изключително горд съм от борбата и особено от 1,6-те милиона избиратели, които подкрепиха каузата", каза още премиерът.

Британец спечели от облози четвърт милион

Лондончанин спечелил близо 200 000 британски лири или 254 000 евро от облози за изхода от референдума за независимостта на Шотландия, съобщи Ройтерс. Британецът на средна възраст, заложи общо 900 000 британски лири, че Шотландия ще остане в Обединеното кралство. Това е най-голямата сума, залагана в страната за политическо събитие, разкри в. "Дейли телеграф". След като първоначално заложил 400 000 лири за резултата от референдума през юни в "Уилям Хил", мъжът добавил два пъти по 200 000 през август. На 18 септември той е заложил още 100 000. Залозите са били съответно 1/4 за първата част, 1/6 за втората, 1/5 за третата и 1/5 за четвъртата част. Това означава, че действителната му печалба е равна на 193 333,33 лири. Британецът бе убеден, че рискът ще се изплати. Говорителят на "Уилям Хил" Греъм Шарп разкри, че клиентът нарекъл това "инвестиция".

Букмейкърската къща информира, че е приела залагания на обща стойност около 3 милиона лири за референдума.

Гласът на имигрантите надделя за кралицата

Поли Колинс е на 23 г. и е родом от Югозападна Англия. Тя живее в Шотландия от 5 г. Наскоро е завършила Единбургския колеж по изкуства, където учи бижутерия и среброобработване. В момента изработва сребърни бижута на свободна практика в Единбург.

Разликата между "да" и "не" във вота бе много малка - 55 срещу 45 на сто. Така че резултатът от референдума не е решение, взето от мнозинството. Шотландците отхвърлиха независимостта, защото хората не знаеха какво би станало, ако я получат. Те се притесняват за своите приходи. По време на кампанията за референдума много въпроси не получиха отговори. Смятам обаче, че шотландците биха искали да са независими. Но резултатът от вота е такъв, защото липсваше информираност каква би била независима Шотландия.

Много хора са били несигурни и не са знаели какво ги очаква. Имаше доста противоречиви изказвания на политиците, които объркваха хората и те не успяха да си формират ясно мнение по въпроса. Лично аз не знам как бих гласувала на референдума, може би бих казала "Да". Защото мисля, че политиката на Великобритания е с фокус върху Лондон. А аз съм родом от селскостопански район и виждам как не се обръща достатъчно внимание на тези части от Англия. Шотландците са наистина много патриотично настроени. В Единбург няма много шотландци, те са повече в Глазгоу и Дънди и това си пролича в резултатите от вота - там подкрепата за независимостта на Шотландия бе по-висока. Шотландците са толерантни към имигрантите. В Шотландия настроенията са либерални, а във Великобритания - консервативни, което поражда голям конфликт. Със сигурност, ако шотландците бяха гласували за независимостта си, в началото щеше да им е по-трудно, но в дългосрочен план може би щеше да е по-добре за тях. В Шотландия фокусът е върху хората и социалната политика, докато в Англия не е така. Чрез референдума шотландците насочиха вниманието към проблемите си. Те получиха примамливи обещания от английското правителство, ако гласуват с "Не". Не смятам, че Шотландия загуби с този резултат. След референдума политиката на Великобритания със сигурност ще се промени, но не е ясно в каква посока.

(Записа Михаела БЛАГОЕВА)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай