Бокова изостава в битката за ООН

Бокова изостава в битката за ООН | StandartNews.com

След второ гласуване българският кандидат остана на пето място, води португалеца Антониу Гутереш

Португалецът Антониу Гутереш се доказа като фаворит за поста генерален секретар на ООН и след второто гласуване в Съвета за сигурност. Гутереш е спечелил одобрението на 11 от 15-те членове на съвета. Българският кандидат Ирина Бокова остана на пето място след втория тур, въпреки че на първия бе с трети резултат.

11 страни са гласували в подкрепа на бившия португалски премиер Гутереш, две са били против и две са се въздържали. Бившият външен министър на Сърбия и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич се изкачва на второ място, с 8 гласа "за", 4 "против" и 3 "без мнение". Той е следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора, която скача от осмо на трето място (8/6/1). Бившият словенски президент Данило Тюрк, който се бе наредил веднага след Гутереш на първото гласуване на 21 юли, сега заема четвъртото място (7/5/3). Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отива от трето на пето място, със 7 бюлетини "за", 7 - "против" и един "без мнение".

След Бокова с 6/7/2 гласа е Сърджан Керим - бившият външен министър на Македония. Новозеландката Хелън Кларк - бивш премиер на страната си и настоящ ръководител на Програмата за развитие на ООН, е на седмо място с 6/8/1, макар да бе сочена в един момент за потенциален фаворит.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай