Бокова и Кери срещу "културното прочистване"

Бокова и Кери срещу "културното прочистване" | StandartNews.com

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призоваха да бъдат спасени застрашените от конфликтите в Ирак и Сирия исторически и културни паметници на тези страни с богата древна култура. Кери и Бокова произнесоха речи в Музея на изкуствата "Метрополитен" в Ню Йорк.

В събитието "Застрашено наследство" участваха и видни учени ориенталисти и археолози, както и американският представител в ЮНЕСКО Никс-Хайнес. Джон Кери подчерта, че са необходими спешни действия за запазване на културното наследство на Сирия и Ирак, което е богатство за цялото човечество. Той нарече "културно варварство" изстъпленията на екстремистките групировки, които са трагедия не само за сирийците и иракчаните, но за всички хора.

Ирина Бокова благодари на Кери и заяви, че и тя споделя загрижеността му за културното богатство на Сирия и Ирак. "Свидетели сме на безпрецедентно "културно прочистване", разрушаване и ограбване на археологическите паметници на тези страни", посочи Ирина Бокова. "Това е престъпление срещу човечеството", каза Бокова и подчерта, че този проблем може да бъде решен само с общи усилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай