Богатите обедняха със $127 млрд. от Брекзит

Богатите обедняха със $127 млрд. от Брекзит | StandartNews.com

Малките фирми на Острова ликуват, чакат бум на търговията

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС е изтрил близо 130 милиарда долара от сметките на най-богатите хора по света, сочат данни на Блумбърг. Само в деня след оповестяването на резултата, който предвижда излизане от общността, 400-те най-имотни хора на планетата са загубили 3,2% от общото си богатство, като за някои от тях щетите са над 1 милиард долара.

127,4 милиарда долара са загубили богаташите в петъчния ден, когато борсите по цял свят се сринаха, а паундът отчете рекорден спад от 30 години насам, сочат изчисленията на Блумбърг. Сред най-тежко пострадалите е най-богатият европеец Амансио Ортега, който е загубил 6 милиарда долара. По над милиард са загубили девет други богаташи, между които Бил Гейтс, Джеф Безос и най-богатият британец Джералд Гавендиш Гросвенър.

Решението за Брекзит е на път да ощети и лондонското Сити, откъдето могат да бъдат преместени десетки хиляди работни места. Днес Би Би Си съобщи, че банката HSBC вече се готви да премести 1000 свои служители от Лондон в Париж. Промяната ще засяга всички, които се занимават с операции в евро. Десетки други големи банки се готвят да направят същото, съобщава в. "Мейл от сънди". Един от топ инвестиционните банкери коментира, че "пикът на Лондон като финансов център е зад гърба му", защото големите банки обмислят планове да преместят хиляди работни места във Франкфурт и Дъблин. "Хората в Ситито са чудовищно шокирани", добавя той. В петък "Морган Стенли" отрече информацията, че вече е започнала преместването на 2000 свои служители, но източници, близки до банката, разкриха, че наистина има план за преместването на 1000 работни места извън Великобритания. JP Morgan заявиха, че може да преместят до 4000 свои служители. В навечерието на вота изпълнителният директор на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange - LSE) Ксавие Роле предупреди, че референдумът може да доведе до загубата на 100 000 работни места.

На фона на тревогите в големия бизнес обаче дребните търговци и производители се радват на резултатите и очакват положително развитие в своята област. Пред в. "Сън" няколко бизнесмени разкриха, че очакват ръст на бизнеса и нови изгодни сделки по цял свят. "Винаги съм гледал на световно равнище, моите най-големи клиенти са в Шри Ланка и Ню Йорк и тях не ги интересува дали сме в ЕС или не, интересуват се единствено от услугите и качеството ни", коментира Анди Бътчър, шеф на компания за изложения от Кардиф.

Криза тресе управляващи и опозиция

Двете основни партии във Великобритания - управляващите консерватори и лейбъристите, които са в опозиция, изпаднаха в тежка политическа криза след обявяването на резултатите от референдума, съобщи Би Би Си. Консерваторите са в тежко разцепление, след като част от тях агитираха за Брекзит, а друга - за оставане в ЕС. Сега предстои изборът на нов техен лидер. На другия полюс са лейбъристите, които неуспешно агитираха за оставане в ЕС. След провала избухна скандал за това дали лидерът им Джереми Корбин трябва да подаде оставка.

Скандалът в опозицията се разгоря с пълна сила днес, след като няколко от най-високопоставените лица в партията се отрекоха от лидера си. Драмата започна, когато Корбин уволни външния министър в сянка Хилари Бен заради критики към лидерството му по време на кампанията. След това в рамките на деня още шестима членове на правителството в сянка подадоха оставка.

Дебатът за лидер на консерваторите, който трябва да наследи премиера Дейвид Камерън, също тече с пълна сила. Въпреки че за фаворит се спряга бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, като възможен кандидат бе посочена и вътрешната министърка Тереза Мей. Джонсън не е категоричният избор на консервативните депутати дори сред поддръжниците на Брекзит. Те не са убедени, че той е достатъчно сериозен и опитенq и обмислят да подкрепят Мей, ако тя обяви, че проявява интерес, казва висш консерватор, цитиран от "Гардиън". Вътрешният министър, която беше почти незабележима в кампанията за референдума за членството в ЕС, може да се очертае като обединяваща фигура между различните крила в Консервативната партия.

Партия агитира за връщане в ЕС

Либералдемократите, четвъртата по влияние партия в британския парламент, започна своеобразна предизборна кампания с обещание, че ако спечели следващите парламентарни избори, ще върне страната в ЕС, пише в. "Гардиън".

Лидерът на партията Тим Фарън заяви на митинг, че кампанията за излизане от общността е спечелила референдума с лъжи. От гласуването насам хиляди избиратели са подали молби да влязат в редиците на партията, твърди Фарън. Той обеща, че на следващите парламентарни избори ще отвори темата за връщане в ЕС.

Следващите редовни избори ще са около 2020 година, но след референдума усилено се говори, че е възможен предсрочен вот. Това може да стане, ако новият лидер на управляващите консерватори поиска национална подкрепа чрез вот на доверие, но го загуби.

Шотландия готова да блокира излизането

Парламентът на Шотландия може да блокира решението за излизане на Великобритания от ЕС, ако има такава възможност. Това заяви премиерът на областта Никола Стърджън пред Би Би Си.

Тя коментира, че очаква британското правителство да потърси национално съгласие за излизането от ЕС и ако това се случи, ще препоръча на парламента да блокира решението.

"Трябва да има предложение за законово съгласие или предложения за законодателство, което отделяаВеликобритания от Европейския съюз. Гледайки на него от логична гледна точка, смятам, че е трудно да се повярва, че няма да има такова искане. Подозирам, че правителството на Великобритания ще вземе предвид всяка различна позиция за това и ние ще видим къде тази дискусия ще приключи", посочва Стърджън.

Белгиец ще води преговорите с Лондон

Белгиецът Дедие Сейоус, дългогодишен помощник на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, ще оглави работната група за преговорите за брекзита, предава AFP. "Мога да потвърдя, че има работната група, която ще отговаря за преговорите", съобщават от Европейския съвет. Сейоус в момента извършва подготвителна работа, тъй като за започването на преговорите Европейският съвет трябва да бъде официално информиран от Великобритания за желанието й да напусне ЕС.

Меркел не бърза с раздялата

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че няма да притиска британския премиер Дейвид Камерън за раздялата с ЕС. "Честно казано, това не трябва да отнема твърде дълго, това е вярно, но аз не бих се борила в момента за къса времева рамка", заяви Меркел на пресконференция. "Преговорите трябва да бъдат проведени в добър бизнес климат", заяви тя и продължи: "Великобритания ще остане близък партньор, с който сме икономически свързани".

Джон Кери отива в Брюксел

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще лети до Брюксел и Лондон в понеделник за разговори с ключовите съюзници на Вашингтон за последствията от британския вот за напускане на ЕС, предава AFP. Американските официални лица, които придружават Кери в Рим, заявиха пред репортери, че в последния момент са добавени две нови спирки в европейския маршрут на държавния секретар. "Утре отиваме в Брюксел, а после в Лондон", съобщи един от тях.

Събират подписи за допитвания в още 2 страни

В две европейски страни започна събирането на подписи за референдум за членството в ЕС като този във Великобритания. Британският ефект на доминото обхвана вече Словакия и Финландия.

Инициатор на петицията във Финландия е младежката организация на партията "Финландците", която е част от управляващата коалиция. За два дни за идеята бяха събрани над 10 000 подписа от необходими 50 000, за да влезе въпросът в парламента.

Словашката крайнодясна партия "Наше Словенско" (Наша Словакия), която е представена в парламента, също обяви, че събира подписи за всенародно допитване за еврочленството. "Крайно време е Словакия да напусне този потъващ "Титаник", написа ръководителят на партията Мариан Котлеба в профила си във Фейсбук.

Междувременно петицията за втори референдум във Великобритания продължава да набира сила. До днес бяха събрани над 3,1 милиона подписа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай