Бивш директор на ЦРУ изкупува сръбски фирми

Бивш директор на ЦРУ изкупува сръбски фирми | StandartNews.com

Фондът на Дейвид Петреъс слага ръка върху газови и енергийни гиганти

Инвестиционният фонд KKR публично прояви интерес за откупуване задълженията на водещите публични сръбски компании. Начело на KKR е бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс.

От фонда потвърдили, че са готови да изкупят дълговете на "Сърбиягаз", електроразпределителната "ЕПС" и миннодобивната "РТБ Бор". Позовавайки се на източници от правителството в Белград, сръбският в. "Блиц" твърди, че KKR проявява най-голям интерес към компаниите, свързани с миннодобива и енергетиката. "Бившият директор на ЦРУ притежава най-големия ресурс - информацията. Той много добре знае кое от дружествата представлява интерес и си заслужава да бъде купено. При преговорите със Сърбия той проявява интерес към тези компании, на които държавата е гарант", казва източникът на вестника.

Истинността на тази информация се потвърждава от Махмут Бушати, един от създателите на стратегията за решение на проблема с неплатежоспособните държавни компании. "Малка е вероятността Петреъс да се интересува от задълженията на фалиралите фирми. Той се интересува от онези кредити, които имат държавна гаранция. След като държавата няма средства за тях, преговорите за изкупуването на дълга, какъвто е този на "РТБ Бор", могат да бъдат минните находища или някои части от компанията, които биха донесли печалба. За други публични компании могат да се търсят друг вид гаранции. Този фонд проявява особен интерес в никеловите и шистови находища, както и в маслодобива, на които Сърбия е богата", казва Бушати пред "Блиц".

Професорът от икономическия факултет в Белград Божко Живкович твърди, че KKR има 3 начина за изплащане на кредитите. Единият е чрез печалбата, ако фирмата започне да работи, което може да стане при подобряване на икономическата активност. Другият е да преобърне кредита в собственост на фирмата и по този начин да стане съсобственик, включително и на задълженията. Третият е чрез ликвидация на предприятието. "В този случай на фонда се заплащат средства от имуществото, които се предлагат на търг след ликвидацията", казва Живкович. Той добавя, че процентът на успех при изплащанията на дълговете не е висок, но фондовете не биха се наели с подобен ход, ако нямат печалби. "KKR най-вероятно разчита на реализиране на средства чрез недвижимото имущество, с които се гарантират кредитите. Те може би се надяват пазарът на недвижими имоти да се подобри и така да изкарат средства", казва пък проф. Бранко Урошевич, също от икономическия факултет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай