"Билд": Германия вдига нова Берлинска стена

"Билд":  Германия вдига нова Берлинска стена | StandartNews.com

Сблъсъци избухнаха на митинг на ПЕГИДА в Дрезден

Планове за вдигането на бодлива стена по източните граници на Германия срещу потока бежанци са изработили мнозинството от депутатите в Бундестага от партията на канцлера Ангела Меркел, твърди вестник "Билд". "Тайният план" е подкрепен от 188 от общо 310 депутати от коалицията между Християндемократическия съюз (ХДС) и сестринската партия Християнсоциален съюз (ХСС), уточнява вестникът. В Германия дневно влизат около 10 000 бежанци. В плана се отбелязва, че се включва и създаването на барикади, подобни на тези, които са били разрушени след падането на Берлинската стена.

Депутатът Кристиан фон Щетен, инициатор на този ход, изтъква пред "Билд", че правителството трябва да разгледа възможността за вдигането на стени по границата. Той добавя, че планът ще бъде гласуван до седмици. "Ние трябва да спрем притока на бежанци. Не трябва да има никакви табута при предприемането на друга стратегия спрямо нашите гранични укрепления", подчертава Фон Щетен.

В Дрезден пък избухнаха сблъсъци, след като хиляди привърженици и противници на движението ПЕГИДА, което е сред водещите изразители на недоволството от притока на бежанци в Германия, се изправиха едни срещу други по повод първата годишнина от учредяването на формацията. Поддръжници на ПЕГИДА хвърляха бомбички по полицията. По данни на властите един човек е бил приет в болница, а друг - арестуван.

Холандия: Условията тук са спартански, не идвайте

Холандското правителство разпространи открито писмо до бежанците, в което ги предупреждава за суровите условия, които ги очакват. В посланието на английски, подписано от държавния секретар в министерството на правосъдието и сигурността Клаас Дейкхоф, се описват спартанските условия на живот, очакващи желаещите да получат убежище в Холандия, предаде ТАСС. Лицата, получили разрешение да останат, "могат да бъдат принудени да живеят в домове контейнери или преустроени офис сгради", както и да си делят жилищната площ с други бежанци, се казва в изявлението. Междувременно финландските власти обявиха и нови критерии за приема на бежанци от Ирак. 

Словения праща армията срещу бежанците

Словения разположи военнослужещи по границите си в опит да овладее потока от хиляди мигранти и предупреди, че може да стигне и до издигането на "физически бариери", ако той се засили още повече. Около 19 500 мигранти са влезли в страната от петък насам, когато Унгария затвори границите си и така пренасочи маршрутите на бежанците към малката балканска страна. Любляна поиска помощ от ЕС с мотива, че с население от два милиона души е прекалено малка, за да се справи с мигрантския поток. Вътрешният министър Бостян Сефич каза в отговор на въпрос, че не изключва възможността страната да прибегне до издигането на огради по протежението на границите си. Словения съобщи, че е допуснала на територията си по-голямата част от имигрантите, които бяха блокирани по границата й с Хърватия, въпреки че първоначално обяви, че няма възможност да допуска повече от 2500 души дневно. Хърватия също отвори границата си със Сърбия и допусна хилядите блокирани мигранти там. Словения и Хърватия разхлабиха рестрикциите по границата, след като хиляди бежанци изпаднаха в бедстващо положение заради лошото време и липсата на нормални условия по граничните пунктове. В същото време между 4000 и 5000 души пробиха полицейския кордон на границата на Хърватия и потрошиха телената ограда в местността Беркасово. Междувременно стана ясно, че броят на пристигащите в Гърция по море мигранти вече е надхвърлил 500 000 души. Това съобщи Мелиса Флеминг от Управлението на върховния комисар ООН за бежанците. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай