Бежанците дърпат Меркел към дъното

Бежанците дърпат  Меркел към  дъното | StandartNews.com

Дори нейните поддръжници смятат, че страната не може да приеме всеки

Налага се все още да плащаме вината Хитлер, твърдят германците

Еркрат - Дюселдорф -
Кьолн - Аахен

Всичко е добре, когато завършва добре! Това гласи една от най-известните немски поговорки, която все по-често се напомня на германския канцлер Ангела Меркел. Макар че миналата година първата жена канцлер в историята на Федералната република бе избрана за най-влиятелната и най-забележителната личност от списание "Тайм" и Франс прес заради централната й роля в бежанската криза, популярността й вкъщи е поставена под съмнение точно заради търсещите убежище. Нападенията срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ съвсем настроиха германците срещу канцлера им, която е на власт вече трети мандат, година преди парламентарните избори. Защо критикуват Меркел и защо гостоприемността й е на път да й вземе главата? "Стандарт" потърси отговорите, като попита на място обикновените германци.

"Все повече германци не харесват Меркел заради бежанската й политика", каза ми преди дни Моника Олингер. 33-годишната учителка в детска градина в Аахен е на мнение, че правителството е загубило контрол над положението с търсещите убежище. Последното проучване на общественото мнение, публикувано миналата сряда от А Ер Де "Дойчландстрендс" , потвърждава думите й. Според анкетата 81 на сто от германците смятат, че федералното правителство не е в състояние да овладее положението с бежанците. Подкрепата за канцлера пък е намаляла драматично с 12 пункта и спаднала до 46 на сто, което е най-ниската стойност от август 2011 г.

"Идва краят на Меркел, защото определено германците не са съгласни с нея. Дори и поддръжниците са на мнение, че в един момент бежанският наплив трябва да бъде спрян. Германия не може да приеме всеки, който иска да дойде тук. Нелогично и нереално е", смята българката Мила Маринова, която работи в Център за непълнолетни бежанци в Хановер. Според нея

канцлерът ще загуби изборите догодина

Германците не могат да си обяснят защо госпожа Меркел отвори широко вратите на Федералната република на 4 септември миналата година, когато тя даде да се разбере, че бежанците са добре дошли. "Ще се справим", каза тогава тя. "Една държава винаги има обществена и икономическа полза от успешното заселване. Най-важна е интеграцията, а аз съм убедена, че идването на нови заселници е шанс за утрешния ден", добави Меркел в новогодишната си реч.
Канцлерът има своя стратегия, която следва първоначалната нагласа на своите сънародници. Така беше и през 2011 г. след аварията във Фукушима, когато тя обяви, че страната й излиза от атомната енергетика, макар че година по-рано в Германия бе приет закон за удължаване живота на ядрените й реактори. В политическите й възгледи обаче не липсва и икономическият елемент. Демографската ситуация в Германия е тревожна и страната има нужда от хора. Бежанците в момента не могат веднага да задоволят необходимостта от изгодна работна ръка, но пък биха могли да направят това в бъдеще. Според прогнозите истинската демографска криза ще обхване страната през 2025 г., а според плановете на Меркел дотогава днешните бежанци ще са в състояние да работят за Федералната република. Сред целите на Меркел са също помиряването с миналото, както и възвръщането на блясъка на страната ѝ.

Стратегията на госпожа Меркел, с която мнозинството германци не са наясно, за момента няма много поддръжници. Германците

се вълнуват от днешния ден и не спестяват критики

"Време е госпожа Меркел да си ходи. Надявам се догодина да загуби изборите", пожелава Клаудия Кранц от Кьолн. "Децата ни нямат часове по физическо възпитание, защото спортните салони в училищата са пълни с бежанци. Не е редно ние, германците, да се страхуваме в собствената си държава", добавя тя.

"Преди две седмици в Ландау настаниха около 800 бежанци. Ако ме бяха питали щях да кажа, че съм против. Центърът, където ги настаниха, е близо до детска площадка. Страх ме е за децата ми", казва от своя страна Карин Рюфер. "Според мен Меркел прави само грешни стъпки. Очевидно трябва все още да плащаме вината Хитлер", смята тя.

Все пак някои възгледи на канцлера намират съмишленици. "Всеки има право на убежище. Споделям мнението на Меркел, че Европейският съюз трябва да поеме отговорност за бежанците. Не е редно някои държави да отказват да приемат бежанци", твърди Хенинг от Аахен. "Никога не съм я харесвала, но смятам, че има право с искането си търсещите убежище да бъдат приети от всички държави в ЕС. В един съюз членовете имат права и задължения и не може само да се възползват от правата си. Страните, които са част от съюза, са станали такива по тяхна воля", е мнението на Андреа Фогт от Карлсруе.
Тежки дни очакват Ангела Меркел, които ще бъдат поредното изпитание за нея. Вече тръгнаха слухове, че след месец столът й съвсем ще се разклати, макар че още миналата година беше дала заявка за четвърти мандат. Ако обаче успее да завърши третия си мандат добре, значи всичко е било както трябва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай