Бежанска криза до 10 дни на Балканите

Бежанска криза до 10 дни на Балканите | StandartNews.com

Бежанска криза може да започне на Балканите до дни, ако Австрия изпълни заканата си да затвори границите за мигрантите. Това предупреди сръбският министър на външните работи Ивица Дачич.

Дачич съобщи, че австрийският му колега Себастиан Курц го е информирал, че скоро Австрия може да спре да приема мигранти. "Най-вероятно през следващите месеци ще бъде достигнат максималният брой бежанци и Австрия ще бъде длъжна да спира мигрантите на своите граници", казал австрийският външен министър Себастиан Курц.

Според Дачич, до 10 дни започва мигрантска криза на Балканите. Именно на 24 февруари по инициатива на властите във Виена предстои да се проведе среща между министрите на външните и вътрешните работи на страните, които сформират т.нар Балкански маршрут за мигрантите. Според Дачич именно тогава ще започнат и първите проблеми за Австрия, която обяви, че ограничава мигрантския поток към страната. "Ние с готовност очакваме тези събития. Ще имаме хуманно отношение спрямо бежанците и мигрантите, но със сигурност ще защитим националните и държавните си интереси. Няма да позволим някой да решава този проблем както той си въобразява и планира - те да останат на Западните Балкани. Това няма да бъде възможно" е категоричен Ивица Дачич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай