Без ЕС никоя страна членка не е в състояние да има политическа тежест

Без ЕС никоя страна членка не е в състояние да има политическа тежест | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес страните, изкушени да водят отделна политика от тази на общността, че не биха могли да съществуват без Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирани от bTV.

"Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на Европейския съюз, за раздробяването му на части, за разединяването ни, много грешат", заяви Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на единната европейска валута.

Без ЕС никоя страна членка не е в състояние самостоятелно да има каквато и да било политическа тежест в света, отбеляза той.

Днес представляваме значителна част от световната икономика - 25% от Брутния вътрешен продукт. След десет години този дял ще е 15%, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно, предупреди Юнкер, контрирайки евроскептиците, които бележат възход в много страни в ЕС.

От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай