Берлин реже помощите за мигрантите от ЕС (ОБЗОР)

Берлин реже помощите за мигрантите от ЕС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взимат ги само 4 седмици, после си ги искат от родината, предвижда законопроект

Берлин отново прави опит да ореже драстично социалните помощи за граждани на други държави от ЕС, които пребивават на нейна територия. Това съобщи австрийският вестник "Ди Пресе", като се позовава на германски медии.

Министърът на труда Андреа Налес съобщи, че правителството подготвя законопроект, с който лица от други страни от Общността да получават помощите, известни в Германия като Hartz-IV, само четири седмици, ако не работят и ги използват като единствен доход за издръжка. След изтичането на този срок, ако те все още не са си намерили работа в Германия, трябва да се обръщат за социални помощи към държавите, чиито граждани са. Тоест, ако българин живее в Германия и остане без работа, през първите четири седмици той ще получава тези помощи, след което трябва да се обърне към нашите власти. За сравнение, немските граждани получават социални помощи 6 месеца.

Това е поредният опит на правителството в Берлин да ореже драстично придобивките за хора от Общността, които са емигрирали в Германия. Това е и основната цел на Великобритания, която иска да направи същото. Европейската комисия вече неколкократно обаче обяви, че няма да допусне подобна дискриминация към граждани на ЕС, независимо от коя страна са те.

Възможно е законопроектът да не бъде допуснат и от Съда в Германия. Преди година Федералният съд в Касел постанови, че гражданите на страни от ЕС имат абсолютното право да получават социални помощи от немските общини, ако са безработни и са пребивавали над 6 месеца в Германия.

По данни, изнесени от самия министър на труда Андреа Налес, към септември 2015 година българите, които получават социални помощи в Германия, са 62 000 души.

Заловиха терористи в Рим

Италианската полиция арестува четирима след разследване за планирани атентати в Рим по време на Светата година, обявена от папа Франциск, съобщи АП. Сред тях е мароканец, пребиваващ в Италия, който получил заповед от боец на "Ислямска държава" да извърши атентати в столицата. Арестите станали след прехващане на съобщения, които си разменили хора от територии под контрола на ИД, и задържаните.

Сред арестуваните са роденият в Мароко Абдерахим Мутахрик и съпругата му Салма Бенчарки. Двамата планирали да отпътуват от град Леко, в който живеели, за териториите под контрола на ИД, като вземат със себе си и двете си деца на 2 и на 4 г. Мутахрик е боксьор и има италианско гражданство. Задържан е и 23-годишният мароканец Абдерахман Хачия, който също планирал да пътува за териториите под контрола на ИД. Той бил арестуван в град Варезе.

Десетки убити при удари в Алепо

Бомбардировка на бойна авиация срещу болница в контролирания от бунтовници сирийски град Алепо уби поне 27 души, включително 3 деца и последния педиатър в тази част на многохилядния град, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека. Ударите продължават и с тях идват съобщения за нови жертви. Обсерваторията и правителствената агенция Сана съобщават за други поне 34 души, убити от въздушни нападения и стрелба с минохвъргачки както в бунтовническите, така и в контролираните от частите на Дамаск райони на града.

Вдигат 4 лагера за бежанци край Солун

Гръцките власти ще построят 4 лагера за бежанци в района на Солун, на 80 км от българската граница. В тях ще бъдат настанени поне 4500 души. Информацията обяви говорителят на агенцията, отговаряща за мигрантите и бежанците. Само в нелегалния лагер в Идомени на границата с Македония има над 10 000 души. Властите в Атина няколко пъти обещаха, че ще преместят мигрантите оттам. На 14 март и 10 април няколко хиляди души от лагера нахлуха нелегално на македонска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай