Берлин отряза Анкара за визите (ОБЗОР)

Берлин отряза Анкара за визите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Турция не може да изпълни всички усовия на ЕС до края на годината, твърди "Билд"

Безвизов режим с Турция няма да има до 2017 г., съобщава германският в. "Билд". Причината е нежеланието на Анкара да изпълни условията на ЕС. На първо място става дума за конституционната защита на журналистите и критиците на правителството, посочва таблоидът.

Германското правителство повече не разчита, че безвизовият режим за турски граждани, влизащи в ЕС, ще започне да действа от 1 юли 2016 година, пише вестникът. Анкара не може да изпълни до края на тази година всички необходими условия за това. Причината са започналите да буксуват преговори между ЕС и Турция относно въвеждането на безвизовия режим. Преговорите не могат да приключат и до края на юни 2016 г., смятат германските правителствени кръгове. Препъникамък остава промяната на антитерористичните закони, която категорично се отхвърля от президента Реджеп Ердоган. В тези закони трябва да се съдържа и член, според който журналистите или критиците на властта не могат да бъдат преследвани по съдебен път без конкретни факти или причини.

В петък министрите на вътрешните работи на държавите от Евросъюза съгласуваха механизъм за спирането на действието на безвизовия режим със страните, които не са част от ЕС. Тези мерки могат да бъдат предприети за всички споразумения за либерализация на визовия режим между ЕС и останалите страни. Подобни планове могат да усилят натиска върху Турция.

Комшиите пак плашат да скъсат договорите

Турция може да прекрати всичките си споразумения с ЕС, включително за митническия съюз, ако блокът продължи с "двойните стандарти" в преговорите с Анкара. Това заяви Йигит Булут, съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, пред турската телевизия ТРТ Хабер, съобщиха Ройтерс и БТА. Споразумението за спиране на миграционния поток към Европа среща трудности заради разногласия около антитерористичния закон на Турция, който Брюксел настоява Турция да реформира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай