Берлин готви план за защита от война

Берлин готви план за защита от война | StandartNews.com

Германското правителство се очаква да приеме утре нов план за гражданска защита в случай на атака - първия от края на Втората световна война. В него ще бъдат определени мерките, които трябва да бъдат взети в случай на заплаха. Този път не се изхожда от конвенционална война с танкове, а от т. нар. хибридна, при които врагът използва атаки с компютърни вируси, саботажи, терористични удари. Концепцията е от 69 страници и част от нея бе публикувана първо във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Скандал предизвика частта, в която се изброяват мерките за населението - германците трябва да се запасят с вода, храна и пари за 10 дни, докато държавата вземе мерки на общонационално ниво. Опозицията обвини кабинета, че по този начин излишно създава паника.

Правителството работи по новата концепция от 2012 г. Планът предвижда следните действия: да се увеличи резервът от ваксини срещу едра шарка и антибиотици; да се провери дали има достатъчно костюми, защитаващи тялото и дишането; ако има опасност, трябва да се подаде аларма по радиото, телевизията, със сирени, по уредбите в железопътния транспорт, с есемеси и по интернет; провинциите трябва да проверят дали са в изправност и достатъчно скривалищата на своя територия; градовете трябва да построят кладенци, от които да се осигури минималното подсигуряване с питейна вода за 14 дни (по 15 л на ден на човек, по 75 л на ден на човек в болница), като тя трябва да се дезинфекцира с хлорни таблетки; на 140 места се съхранява петрол и бензин за 90 дни; при радиоктавно замърсяване властите трябва да проверяват хранителните запаси; населението трябва да се запаси с вода и храна за 10 дни, както и да разполага с домашна аптечка с най-належащите медикаменти, достатъчно топли одеяла, маски за уста, въглища, свещи, фенерчета, батерии, кибрит, заредени батерии и пари в брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай