Белград затваря граници след Австрия

Белград затваря граници след Австрия | StandartNews.com

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви пред Deutsche Welle, че "ако Австрия затвори границите си за бежанци и мигранти Сърбия ще бъде принудена да направи същото". Той добави, че поведението на Белград ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път.

Дачи каза още, че неговата страна "до момента е имала честен и конструктивен подход към този въпрос, за което е получила хвалебствия от целия свят".

"Миналата година през територията на Сърбия минаха 600 000 мигранти. Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация", коментира външният министър.

Дачич припомни предупреждението на австрийския външен министър Себастиян Курц, че властите във Виена ще приемат до 37 500 мигранти.

"С една дума трябва да видим какво възнамерява да направи Австрия - дали ще затвори границите си. След това дали същото ще направят Словения и Хърватия. В такъв случай Сърбия ще бъде принудена просто да затвори границата си, защото ние нямаме възможност да приемем толкова много хора", подчерта Ивица Дачич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай